TÚRABÁZIS.hu

Szentbékkállai Kőfejtő

Látnivaló adatok:

Szentbékkállai Kőfejtő  látnivaló fényképe
neve:
Szentbékkállai Kőfejtő

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.89154 E17.56426 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Szentbékkálla (Veszprém megye)  településtől 0.2 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Szentbékkállai Kőfejtő geológiai feltárásban egy közel Észak-déli irányú egykori völgy hosszmetszete tárul elénk, melyben a kitörésekhez kötődő üledékes kőzeteket (piroklasztitokat) láthatunk. A pirokraszt-ár ebben a völgyben haladt déli irányban, miután a vulkán nagy erejű kitörésének felhője összeomlott.

A község északi szélén lévő elhagyott kőfejtőt kulturális bemutatók, színházi produkciók bemutatására tették alkalmassá, többek között 1993ban 15 ezres tömeg előtt mutatták be az István a Királyt.


Látnivaló története:

Szentbékkállai kőfejtő, egy vulkáni törmelékár története...

7,5 - 2,8 millió évvel ezelőtt a Balaton-felvidék délnyugati részén tűzhányók sokasága kelt életre robbanásos kitörésekkel, bazaltömlésekkel, a vulkáni működéshez kapcsolódó törmelékes üledékek megjelenésével. Az akkori táj - mai szemmel nézve - káprázatos lehetett, A Balaton déli partjától egészen a Kisalföldig terjedően mintegy 50 - 60 db vulkáni központ jött létre.

A Szentbékkállai Kőfejtő geológiai feltárásában egy közel észak-déli irányú egykori völgy hosszmetszete tárul elénk, melyben a kitörésekhez kötődő üledékes kőzeteket (piroklasztitokat) láthatunk. A piroklaszt-ár ebben a völgyben haladt déli irányban, miután a vulkán nagy erejű kitörésének felhője összeomlott. A megszilárdult kőzet rendkívül érdekes anyagokból áll: gyorsan kihűlő kőzetüveget, sötétszürke-fekete bazaltot, több tíz km mélységből származó, ritka ásványokat, a kitörés során felszakított kőzettöredékeket nagy mennyiségben tartalmaz. A vulkanizmus óta eltelt néhány millió év alatt a bazaltsapkás tanuhegyek - a nevükkel ellentétben - a felszíni eróziós hatások következtében alaposan lepusztultak.

Amikor a vulkánok kialakulásának okait, magyarázatát keressük, a megoldást sok esetben a kontinenseket és óceánokat alkotó kisebb - nagyobb kőzetlemezek mozgásában találjuk. A kőzetlemezek ütközése, egymás alá bukása, egymástól való távolodása vagy éppen elvékonyodása a Föld mélyében olvadékképződéshez (magmaképződéshez) vezethet, amely olvadékból - ha utat talál a felszínre - vulkáni kőzet keletkezik.

Többek között ilyen folyamatok határozták meg a Pannon-medence utóbbi több-tíz millió évének földtörténetét is. Kezdetben a Pannon-medencét alkotó kőzetlemezt a peremterületeken roppant erejű kompressziós (nyomó) erőhatások érték, amelynek végeredménye a kőzetlemezek egymás alá történő tolódása lett. Az alábukó kőzetlemezek által mélybe került víz és könnyen illó anyagok lecsökkentették a kőzetek olvadáspontját, ami az asztenoszféra részleges olvadásához, majd később, 12-20 millió éve többek között andezitvulkánok létrejöttéhez is vezetett, például a Börzsönyben vagy a Mátrában.

Részben az előző vulkanizmussal egyidőben, 13-18 millió éve a Pannon-medencét alkotó kőzetlemezre oldal irányú húzóerők kezdtek hatni, ami mély medencék kialakulását eredményezte, és ami fontosabb, elvékonyította az alattunk lévő kőzetlemezt. Az asztenoszféra feljebb emelkedett és a rá nehezedő "pokoli" tehertől részben megszabadulva részlegesen újra megolvadt.

A Balaton-felvidéki bazaltvulkánok kialakulására azonban még majdnem 10 millió évet kellett várni. Nagyobb tömegű magma akkor keletkezett, amikor a Pannon-térség alatti, kb. 1200 C fok hőmérsékletű asztenoszférába a Kanári-szigetek környékének nagy mélységeiből egy 200-300 C fokkal magasabb hőmérsékletű, un. forró köpenyáram érkezett.

A környezetünkben látható tűzhányók az itt létrejövő magmából táplálkoztak és működtek 2 - 5 millió évvel ezelőtt.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szentbékkálla veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: