TÚRABÁZIS.hu

Kerekikáli templomrom és földvár sáncai

Látnivaló adatok:

Kerekikáli templomrom és földvár sáncai  látnivaló fényképének a helye
neve:
Kerekikáli templomrom és földvár sáncai

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.87231 E17.56568 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Mindszentkálla (Veszprém megye)  településtől 0.8 km-re
 
Szentbékkálla (Veszprém megye)  településtől 1.3 km-re
 
Kékkút (Veszprém megye)  településtől 2.3 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Köveskál - Gyulakeszi út mentén, a Szentbékkállai elágazás után a síkból 30-35 méterre kiemelkedő dombtetőn egy késő bronzkori/kora vaskori földvár 20-200 cm magas sáncait lehet felfedezni. A terület a honfoglaló Kál-Horka szálláshelye lehetett, elképzelhető, hogy a Horka nemzetségbe tartozó Bulcsú vezér is innen indult kalandozó-portyázó hadjárataira.

A domb tövében a hajdani Kerekikál templomromja található. A templom XIII. századi építmény, egyenes záródású szentéllyel, nyugati felében kegyúri karzattal.

A törökök 1548-ban égették föl a Balaton-felvidék szomszédos településeivel együtt, faluja elpusztult, később már csak pusztaként népesült be. A XX. század folyamán a templom maradványait vincellérházzá építették át. A rom egyik falán látható emléktáblát az 1996-os millecentenárium alkalmával helyezték el.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary mindszentkálla veszprém vesz. szentbékkálla veszprém vesz. kékkút veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: