TÚRABÁZIS.hu

Pannonhalmi Bencés főapátság (Monostor)

Látnivaló adatok:

Pannonhalmi Bencés főapátság (Monostor)  látnivaló fényképe
neve:
Pannonhalmi Bencés főapátság (Monostor)
minősítés:
nemzeti emlékhely, Világörökség része 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55454 E17.76052 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Pannonhalma (Győr-Moson-Sopron megye)  településtől 0.4 km-re
hely címe:
9090. Pannonhalma, Vár 1. 
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
 

További információk:

03.21. – 04.30.: kedd-vasárnap: 09.00 – 16.00; hétfő zárva

05.01. – 05.31.: hétfő-vasárnap: 09.00 – 16.00

06.01. – 09.30.: hétfő-vasárnap: 09.00 – 17.00

10.01. – 11.11.: kedd-vasárnap: 09.00 – 16.00;hétfő zárva

11.12. – 03.20.: kedd-vasárnap: 10.00 – 15.00;hétfő zárva
 

látnivaló a web-en, közösségi médiában:

Hivatalos weboldal:

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 96/570 191 
hely e-mail címe:
info [kukacjel] osb.hu 

Látnivaló bemutatása:

A Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarország egyik kiemelkedő történelmi emlékhelye, egyházi és művészettörténeti központja. Pannonhalma városban (régi nevén Győrszentmárton) található. A főapátság vonzereje és a környék természeti adottságai miatt a város Magyarország turisztikai térképén az egyik leglátogatottabb célpontnak számít, a település a turizmusra van berendezkedve. A fő turisztikai látnivaló, az „ezeréves apátság” nemcsak építészeti jelentőséggel bír, hanem sokoldalú kiállításaival és gyűjteményeivel kultúrtörténeti emlékeket tár a látogató elé.

A monostor épületei különböző korok üzenetét őrzik, együttesükben mégis a sokféleségben megvalósuló egység fogalmazódik meg. Az itt látható tárgyi emlékeknek és gazdag kulturális örökségnek az adja sajátos szépségét, hogy egy élő szerzetesközösség mindmáig eredeti rendeltetésüknek megfelelően használja őket. Éppen ezért a monostor sokak számára nyitott épületében mindig vannak olyan helyek, ahová csak a közösség tagjai léphetnek be. Itt végső soron minden azt szolgálja, hogy az a szerzetesi életforma, amely — Szent Benedek nyomán — másfél évezrede fennáll, továbbra is a csendből és az imádságból táplálkozhassék, a szerzetes pedig egyre inkább önmagává és az emberek testvérévé váljék.

Látnivalók az apátságban:

  • Bazilika, altemplom
  • A Porta Speciosa és a kerengő
  • Könyvtár
  • Barokk ebédlő
  • Millenniumi emlékmű
  • Boldogasszony-kápolna
  • Arborétum és Gyógynövénykert
  • Kortárs Építészet
  • Gyűjtemények

Lánivaló megközelítése:

Közúton

Budapest, Hegyeshalom, Győr felől az M1-es körgyűrűről a Veszprém felé vezető 82-es úton (külön tábla is jelzi Pannonhalmát az autópályán). A Balaton felől Veszprémen keresztül szintén a 82. számú főúton. Székesfehérvár felől a 81. számú útról a Kisbér-Mezőörs útvonalon.

Parkolási lehetőségek

Az apátsági látogatásra érkező vendégeknek - személygépkocsik és buszok részére - parkolási lehetőséget a Látogatóközpontban biztosítunk. A pincészet teraszára látogató vendégek a pincészet udvarán, a biomassza fűtőmű megtekintésére érkezők a levendulás alatt, a fűtőmű előtt parkolhatnak. További információt a (96) 570 191-es telefonszámon vagy az info@osb.hu e-mail címen kaphat.

Menetrend szerinti autóbuszjárat

A buszok Győrből, az autóbusz-pályaudvarról indulnak minden nap 8.00, 10.15 és 12.00 órakor és vasárnap és ünnepnapokon 14.10-kor is Pannonhalmi Főapátság (Vár főkapu) végállomással, valamint több járat van, amelyik a városba visz csak, de kb. negyedórás sétával innen is megközelíthető az Apátság.

Vasúton

A Győrből Veszprémbe (Bakonyszentlászlóra ill. Zircre) induló szerelvények érintik Pannonhalma állomását. A vasútállomástól mintegy két kilométeres séta a monostor.

 

Látnivaló története:

996-ban Géza fejedelem meghívására a nyugati szerzetesség megalapítója, Szent Benedek követői érkeztek ide cseh s német földről, valamint Itáliából és alapították meg a monostort, melyet röviddel később Szent István látott el birtokokkal és privilégiumokkal. Az általa 1002-ben kiállított kiváltságlevélben nem csak az adományokat rögzítették, hanem a király szándékát is, mely a bencéseket arra szólítja fel, hogy naponta imádkozzanak "pro stabilitate regni nostri", azaz az ország fennmaradásáért, sértetlenségéért - a szerzetesek mind a mai napig eleget tesznek első királyunk óhajának.

A tatárok ostromát ugyan sikerült visszaverni, a török hódoltság idején azonban többször kellett a szerzetesközösségnek hosszabb-rövidebb időre elmenekülnie. A romos monostorban Pálfy Mátyás főapát (1638-1646) kezdett új életet tíz szerzetessel. A következő "csapás" a felvilágosodás korában érte Pannonhalmát: II. József király 1786-ban beszüntette az összes bencés kolostor működését. 1802-ben viszont - ismét uralkodói parancsra - újjászervezték a rendeket, azzal a feltétellel, hogy részt vállalnak az oktatásban. Ily módon intézményesítették azt, amit a szerzetesek mindig is feladatuknak tekintettek és évszázadok óta gyakoroltak is.

A pannonhalmi Főapátság hazánkban jelenleg a bencés hagyományokat követő, klasszikus monostorelrendezés egyetlen épen maradt példája.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary pannonhalma győr-moson-sopron gyms. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: