TÚRABÁZIS.hu

Fajszi templomrom

Látnivaló adatok:


Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.04597 E17.89207 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Veszprémfajsz (Veszprém megye)  településtől 0.8 km-re
 
Nemesvámos (Veszprém megye)  településtől 0.9 km-re
 
Veszprém (Veszprém megye)  településtől 3.4 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A középkori Fajsz falu ("villa Fayz"), későbbi nevén Pór-Fajsz a mai Veszprémfajsz határának északnyugati sarkában: a Mulatótető környékén alakult ki. A középkori faluból napjainkra semmi nem maradt.

A falu templomának romjai ma is láthatóak a balácai római kori romterülettől ÉK-re, mintegy 200-250 méternyire. A temlpom egy kis terephullámon épült fel. Romjait 1977-1980 között tárták fel Tóth Sándor művészettörténész és Ritoók Ágnes régész irányításával. Az ásatás során derült ki, hogy a templom legalább három periódusban épült fel.

Ha római kori - II-IV. századi - épület nem is volt ezen a helyen, a XI-XII. században minden valószínűség szerint már állt valamiféle templom (illetve inkább kápolna) ezen a területen.

1980-ban a templomtól északkeletre, délkeletre, délre és délnyugatra középkori temető maradványai kerültek elő.

A II. periódusban, a XIII. század első felében épült a templomhajó ÉNY-i sarkára egy torony, mely a romanika korában divatos, félköríves ikerablakokkal volt díszítve. A II. építési periódushoz tartozó új templom méretei ismeretlenek, ugyanis ezt a templomot is átépítették a XV. század folyamán gótikus stílusban, s ez az építkezés hosszában és szélességében kibővítette a régi építményt.

Biztosra vehető, hogy a II. periódushoz tartozó templom építésével egyidejűleg, a XIII. században épült a templomot körülvevő kőfal is.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary veszprémfajsz veszprém vesz. nemesvámos veszprém vesz. veszprém veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: