TÚRABÁZIS.hu

Splényi-Várady kastély (Páty)

Látnivaló adatok:

Splényi-Várady kastély (Páty) látnivaló fényképe
neve:
Splényi-Várady kastély

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.51372 E18.82396 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Páty  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Rákóczi utca 37. 
elérhetőség:
részben nyitott 
 

További információk:

Kívülről szabadon megtekinthető. Egyik részében községi könyvtár működik, ez nyitvatartási időben látogatható. A főépület zárt.
 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

kapcsolattartó neve:
Helyi önkormányzat tulajdona, kezelője. 

Látnivaló története:

A kastély 1825-ben épült, a tulajdonos felesége, Splény Ignácné tervei szerint. Híres volt az épület körüli kert, amelyet a nemes hölgy fia, Splény Béla telepített. Szép részletei s egy kókuszpálmája megérték az 1950-es éveket.

A családnak a szabadságharcban való részvétele miatt (az egyik Splény lány Guyon Richárd felesége volt) a megtorlás idején a família üldöztetést szenvedett, kastélyukat is el kellett adniuk. Ekkor, 1850-ben vette meg azt egy udvarhűnek mondott tanácsos, Várady József, kinek családja aztán egészen 1944-ig gazdája maradt a birtoknak.

A XX. század második felében TSZ-központ volt az épületben, a régi kert ekkor ment tönkre. A rendszerváltás után több év gazdátlanság, elhanyagoltság következett, majd egy magáncég tett hasznosítási kísérletet, ám ez kudarcba fulladt. Bár elkészült a melléképületek felújítása és a főépület íves tetejének a rekonstrukciója, de a főépület többi része továbbra is romos.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary páty kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: