TÚRABÁZIS.hu

Hegyesdi várrom

Látnivaló adatok:

Hegyesdi várrom  látnivaló fényképe
neve:
Hegyesdi várrom

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.91406 E17.51139 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Hegyesd (Veszprém megye)  településtől 0.2 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A vár egy feltűnően hegyes, 281 méterre emelkedő bazaltkúpon épült. A neve is az alakjából származik: Hygusd, Hegusd, Hegesd, Hegyesd.

Csigavonalban haladó szerpentin út vezetett fel a csúcson épült lakóépületekhez. Az út külső peremény kis alapterületű védőtornyokkal erősített fal húzódott, amelyet feltehetően több kaputorony szakított meg. A vár helyzeténél fogva csak gyalogság befogadására volt alkalmas, lovasság a falai között nem tartózkodott. Falai vékonyak és magasak voltak, nagyobb űrméretű ágyúk elhelyezése lehetetlen volt a falakon vagy a tornyokban.

A vár keletkezési körülményeit vizsgálva, a "Castellanus de Hygusd" megnevezés királyi várnagyra utal, azaz királyi tulajdonban levő vár volt. Építése a tatárjárás után valószínű. Az első írásos említése 1282-ből való. Az 1335. június 26-i oklevélben "magistrum Band rufum, Castellanum Hegesd" néven szerepel.

1561. április 16-án foglalták el a törökök. 1562 március 30-án kezdődött az ostroma, melyben április elejére sikerült visszafoglalni. Felrobbantották, hogy ne válhasson a törökök katonai erősségévé. Többé nem épült fel.

Mára a hajdani várfalakból kevés maradt fenn, az 1-2 méter magas falmaradványok kövei is omladoznak, s a meredek hegyoldal fái és cserjéi is benőtték a romokat.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary hegyesd veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: