TÚRABÁZIS.hu

Salföldi kőtenger

Látnivaló adatok:

Salföldi kőtenger  látnivaló fényképe
neve:
Salföldi kőtenger
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.83126 E17.55210 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Salföld (Veszprém megye)  településtől 0.1 km-re
hely címe:
külterület, Salföld déli végénél, a településre vezető bekötőút mentén 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A többi Balaton-felvidék, Káli-medencei kőtengerhez hasonlóan Salföldön is a pannon homok kovás cementálódásával alakult ki a különleges formakincs. E területen a kőtömbök még alig emelkednek ki a felszínből, mert - a közel azonos magasságú környező térszín miatt - a gyenge erózió még nem tudta elhordani a homokot. A gyeptakaró és a megtelepedő bokros növényzet is fékezi a kőzetfelszín pusztulását.

A szabadon maradt vagy kitakaródó kőfelületeken azonban erőteljesen érvényesül a szélerózió, ami főleg a mainál szárazabb éghajlatú időszakokban volt jelentős. A viharos szél a kopár homoktérszínekről magával ragadja az apró kvarcszemcséket, melyek - mint millió parányi lövedék - nagy erővel nekicsapódnak a kőtömböknek. Mivel a vésőanyag is ugyanolyan keménységű, mint a tömör szikla, a kiálló részek lekopnak. Idővel egészen sima, fényes felületek jönnek létre a szélnek kitett oldalakon. A pusztítás hatékonyságát kiválóan mutatják az ily módon elnyesett kvarckavicsok.

Napsütéses időben (főleg alacsony napállásnál) könnyű észrevenni a szinte tükröződő, szélcsiszolta részeket. Ezek akkor is jól érzékelhetők, ha kezünkkel végigsimítjuk az uralkodó É-i, ÉNy-i szélirányba néző kőfelületeket.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary salföld veszprém vesz. kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: