TÚRABÁZIS.hu

Pilisszentlélek, Pálos kolostor romjai

Látnivaló adatok:

Pilisszentlélek, Pálos kolostor romjai  látnivaló fényképe
neve:
Pilisszentlélek, Pálos kolostor romjai

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.73474 E18.84357 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Kesztölc (Komárom-Esztergom megye)  településtől 3.8 km-re
 
Pilisszentkereszt (Pest megye)  településtől 5.1 km-re
 
Dömös (Komárom-Esztergom megye)  településtől 5.6 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Pilisszentlélek kb. 300 fős kis külterületi településrész. A Pilis belsejében bújik meg, felette a domboldalban állnak a pálos kolostor romjai (364 méter magasságban). A XIII. századi királyi vadászlak és a legrégebbi kolostor maradványait sajnos nem sikerült megtalálni, a XIV-XV. század fordulóján épült templom maradt meg legjobb állapotban. A szentélyben a Szentlélek tiszteletére emelt főoltár látható. Keleten volt a káptalanterem és a refektórium, északon L-alakú épületszárny fogott közre egy kis belső udvart, délen gazdasági épületek húzódtak.


Lánivaló megközelítése:

Esztergom vagy Pilisszentkereszt felől juthatunk el Pilisszentlélekre. A faluközpontból északra vezető kanyargós úton juthatunk fel a romokhoz.

 

Látnivaló története:

Az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend a pálosoké. A klastrompusztai Szent Kereszt kolostor után 1287-ben a pálosok megkapták a királyi vadászházat kápolna és kolostor céljára. A palotát IV. László király adományozta Péter remetének, amit Benedek perjel népesített be. Járt itt I. Károly és Nagy Lajos is, aki megerősítette és új birtokokkal gyarapította. A folyamatosan gyarapodó kolostor végül 1526-ban portyázó török seregek áldozatául esett. A XVIII-XIX. században még magasan álltak a falai, a XX. századra csak néhány falcsonk maradt. Az első ásatásokra 1928-33 között került sor. A pálos kolostor romjait mai formájában 1985-1992 között tárták fel.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kesztölc komárom-esztergom kesz. pilisszentkereszt pest pest dömös komárom-esztergom kesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: