TÚRABÁZIS.hu

Karapancsa Major és parkerdő

Látnivaló adatok:

Karapancsa Major és  parkerdő  látnivaló fényképének a helye
neve:
Karapancsa Major és parkerdő

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N45.94095 E18.86609 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Hercegszántó (Bács-Kiskun megye)  településtől 4.1 km-re
 
Dávod (Bács-Kiskun megye)  településtől 6.7 km-re
 
Homorúd (Baranya megye)  településtől 6.9 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Béda-Karapancsa tájegység hozzávetőlegesen 10 ezer hektár kiterjedésű. A Duna szabályozása előtt a Bátánál két ágra szakadó, majd Bezdánnál újra egyesülő folyam zárta közre a Mohácsi- vagy más nevén Margitta-szigetet, a jelenlegi Béda-Karapancsa keleti részét. A nyugati ág Mohács mellett, nagyjából a mai nyomvonalon folyt, a keleti ág neve Baracskai-Duna volt. A folyó bal partján található Karapancsa az Alföldhöz tartozik, míg a jobb parti Béda a Dunántúlhoz.

A Karapancsai major a Budzsak-Hódunai Parkerdő részeként, holtágakkal és tavakkal szabdalt erdős környezetben helyezkedik el, magában foglalja a XIX. században kialakított majorság jellegzetes monarchiakorabeli, ódon hangulatú létesítményeit és az azokat övező angol mintájú parkot.

Az épületegyüttest magában foglaló major és parkerdő a Duna holtága,az un. „Ó-Duna” partján fekszik. A térség közigazgatásilag Hercegszántóhoz tartozik és a Hódunára vezető közútról közelíthető meg.

A táj természetföldrajzi szépsége, az erdők és vizek varázsa, jellegzetes növény- és állatvilága, az itt meghonosodott erdészeti, vadászati és halászati kultúra, a múltbeli történelmi jelentőségű építmények (műemlék jellegű gazdasági épületek, kastélyok stb.) a térségben található gyógyfürdők a turisták számára kedvező kirándulási és szabadidő eltöltési lehetőséget biztosítanak.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary hercegszántó bács-kiskun b-k. dávod bács-kiskun b-k. homorúd baranya bar. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: