TÚRABÁZIS.hu

Tájház és Galéria (Zánka)

Látnivaló adatok:

Tájház és Galéria (Zánka) látnivaló fényképe
neve:
Tájház és Galéria
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.87911 E17.67353 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Zánka  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Zánka, Fő utca 13. 
elérhetőség:
bejelentkezésre 
 

További információk:

Állandó nyitva tartás nincs. Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadunk: +36 30 652 8285; +36 30 553 8477
 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

kapcsolattartó telefonszáma:
+36 30 652 8285; +36 30 553 8477 

Látnivaló bemutatása:

A tájház háromosztatú zsellérház: szobával, konyhával, kamrahombárral. A Siffertekker család tulajdona volt. A műemlék jellegű védett épület a Fő utca 13. alatt áll és a környék néprajzi gyűjteményének ad méltó otthont. Oszlopos-szegmensíves tornácával a Balaton-felvidéki népi építészet egyik legszebbje. Az épület önkormányzati tulajdonban van, a község gondoskodik állagmegőrzéséről. A bemutatóhely több száz darabból álló gyűjteménye bútoraival és egyéb berendezési tárgyaival, viseleteivel őrzi a ma már letűnt, hagyományos Balaton-felvidéki paraszti világot. Az itt élt emberek ( szőlőtermesztők, állattenyésztők, favágók, nádvágók, kőfaragók, nádazók, halászok) használati tárgyait és eszközeit hosszú évek gyűjtőmunkájával őrizte meg a faluközösség. A szobában az egykor elterjedt sarokpad vonja magára a figyelmet (1834, Geiszler J. családjának hagyatékából), a ruhásszekrény a benne lévő viseletekkel a 20. század elejét idézik (Siffer K. családjának hagyatékából). A kiállításon jól megfér egymás mellett bölcső, utazóláda, rokka, szép mívű csipkés ajtajú öntöttvas kályha, század eleji népviselet. Az egykori füstöskonyhában láthatunk háromlábú lábast, vajköpülőt, kenyérsütéshez használt eszközöket, fém- és cserépedényeket. Az egykori kamra mezőgazdasági szerszámok sorát mutatja be a favellától a cséphadarón, a vonyigón át az állattenyésztés, a szőlőművelés eszközparkjáig.

2002-től a tájház portáján álló Galériában tekinthető meg Zánka szülöttjének, Szekeres Károly keramikus iparművésznek, Munkácsy-díjas, Érdemes Művésznek az állandó kiállítása. A tájház pincéjében a helyi borút-egyesület borászati bemutatóhelyet alakított ki 2008 pünkösdjén. A porta egyik melléképületében kapott helyet dr. Gáncs Lajos Borcímke Gyűjteménye, amely állandó kiállítás formájában mutatja be az elmúlt évtizedek borászatával kapcsolatos emlékeket. A gyűjteményt dr. Gáncs Lajosné adományozta Zánkának, a kiállítás megnyitó 2012. szeptember 29-én volt.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zánka tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: