TÚRABÁZIS.hu

Tájház és Galéria (Zánka)

Látnivaló adatok:

Tájház és Galéria (Zánka) látnivaló fényképe
neve:
Tájház és Galéria
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.87911 E17.67353 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Zánka  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Zánka, Fő utca 13. 
elérhetőség:
bejelentkezésre 
 

További információk:

Állandó nyitva tartás nincs. Csoportokat előzetes bejelentkezés alapján fogadunk: +36 30 652 8285; +36 30 553 8477
 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

kapcsolattartó telefonszáma:
+36 30 652 8285; +36 30 553 8477 

Látnivaló bemutatása:

A tájház háromosztatú zsellérház: szobával, konyhával, kamrahombárral. A Siffertekker család tulajdona volt. A műemlék jellegű védett épület a Fő utca 13. alatt áll és a környék néprajzi gyűjteményének ad méltó otthont. Oszlopos-szegmensíves tornácával a Balaton-felvidéki népi építészet egyik legszebbje. Az épület önkormányzati tulajdonban van, a község gondoskodik állagmegőrzéséről. A bemutatóhely több száz darabból álló gyűjteménye bútoraival és egyéb berendezési tárgyaival, viseleteivel őrzi a ma már letűnt, hagyományos Balaton-felvidéki paraszti világot. Az itt élt emberek ( szőlőtermesztők, állattenyésztők, favágók, nádvágók, kőfaragók, nádazók, halászok) használati tárgyait és eszközeit hosszú évek gyűjtőmunkájával őrizte meg a faluközösség. A szobában az egykor elterjedt sarokpad vonja magára a figyelmet (1834, Geiszler J. családjának hagyatékából), a ruhásszekrény a benne lévő viseletekkel a 20. század elejét idézik (Siffer K. családjának hagyatékából). A kiállításon jól megfér egymás mellett bölcső, utazóláda, rokka, szép mívű csipkés ajtajú öntöttvas kályha, század eleji népviselet. Az egykori füstöskonyhában láthatunk háromlábú lábast, vajköpülőt, kenyérsütéshez használt eszközöket, fém- és cserépedényeket. Az egykori kamra mezőgazdasági szerszámok sorát mutatja be a favellától a cséphadarón, a vonyigón át az állattenyésztés, a szőlőművelés eszközparkjáig.

2002-től a tájház portáján álló Galériában tekinthető meg Zánka szülöttjének, Szekeres Károly keramikus iparművésznek, Munkácsy-díjas, Érdemes Művésznek az állandó kiállítása. A tájház pincéjében a helyi borút-egyesület borászati bemutatóhelyet alakított ki 2008 pünkösdjén. A porta egyik melléképületében kapott helyet dr. Gáncs Lajos Borcímke Gyűjteménye, amely állandó kiállítás formájában mutatja be az elmúlt évtizedek borászatával kapcsolatos emlékeket. A gyűjteményt dr. Gáncs Lajosné adományozta Zánkának, a kiállítás megnyitó 2012. szeptember 29-én volt.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zánka kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: