TÚRABÁZIS.hu

Kereszt, feszület (Telki út) (Páty)

Látnivaló adatok:

Kereszt, feszület (Telki út) (Páty) látnivaló fényképe
neve:
Kereszt, feszület (Telki út)
tipus:
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.52260 E18.83537 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Páty  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
A Telki út végénél, a elepülés határánál 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló története:

Felirata: „Keresztre feszített Krisztus, erősítsd hitünket és óvd az úton lévőket!”

E szavak köszöntik az utazót – elhagyva vagy betérve falunkba – Telki felől. Önkormányzati finanszírozással Pátyon a ki és bemenő utak mellett keresztek felállítására kerül sor a közeljövőben (2016 november). A feszületek egyenkénti költsége 1 600 000 Ft + áfa. Három kereszt (Telki, Zsámbék, Biatorbágy) kerül felállításra, mivel Budakeszi felé vezető úton, már több éve, egy görög katolikus család (faluban élő Papp György és családja) által állított kereszt köszönti az elhaladókat.

Csák Attila szobrászművész kapta a megbízást a feszületek elkészítésére. Az első felállítására és szentelésére 2016-ban, az ’56-os forradalom emléknapja előtti – október 22-i – délutánon került sor. Az új építmény azonban már a felállítási munkálatok idején is „szolgált”, több arra elhaladó autós vetett keresztet a 3 méter magas, finoman megmunkált kőkereszt és a jelként ráhelyezett 75–80 centiméteres corpus láttán.

A keresztet Spányi Antal Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke szentelte Harkai Gábor atya jelenlétében, majd az esemény után négy órakor a Szent II. János Pál pápa templomban ünnepi misét celebrált.

A kereszt avatója egybeesett a katolikus templom búcsúnapjával. II. János Pált, I. János Pál halála után 1978. október 16-án választották pápává. Előde iránti tiszteletből a János Pál nevet választotta és október 22-én a Szent Péter téren mutatta be székfoglaló szentmiséjét. Ennek emlékét – mint a templom névadója – ünnepli a pátyi katolikus közösség minden évben.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary páty kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: