TÚRABÁZIS.hu

Szentbékkálla kőtenger

Látnivaló adatok:

Szentbékkálla kőtenger  látnivaló fényképe
neve:
Szentbékkálla kőtenger

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.88943 E17.55517 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Szentbékkálla (Veszprém megye)  településtől 0.4 km-re
 
Mindszentkálla (Veszprém megye)  településtől 1.2 km-re
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Káli-medence legnagyobb és legszebb kifejlődésű kőtengerének anyaga feltehetően a pliocén korban, néhány millió éve képződött a felszín alatt. A Pannon-tó egykori homokos és/vagy kavicsos üledékét később a benne szivárgó kovás oldatok helyenként cementálták. Hosszú idő alatt óriási kőlepények jöttek létre.

A kvarcszemcsék és a "ragasztó" egyaránt szilícium-dioxidból áll, amely az acélnál is keményebb anyag, ezért a külső erők (víz, szél, fagy) alig tudják pusztítani. A kőtömböket körülvevő laza homokot viszont könnyedén elmossa az eső vagy elfújja a szél. Az egyik oldalukon alátámasztásukat vesztett darabok a kőtenger peremi részein kifordulnak eredeti helyükről, sőt teljesen oldalukra is dőlhetnek.

A Kelemen-kő érdekes jelenséget mutat. Legfelső, közel 10 tonnás kőpadja csak három ponton támaszkodik az alatta fekvő tömbre. Néhány ember súlya már képes kibillenteni egyensúlyi helyzetéből, és 15 centiméternyit függőlegesen elmozdítani. E működő "geológiai mérleghinta" rendkívül ritka a természetben; valódi ingókő.

A legalsó kőtömb oldalában látható "barlangocska" helyét eredetileg szintén homok töltötte ki, csak ez a rész kimaradt a kovás cementációból. Amikor a kőzettömeg felszínre kerülve kettétört, a homok egyszerűen kifolyt az üregből.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szentbékkálla veszprém vesz. mindszentkálla veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: