TÚRABÁZIS.hu

Fekete-hegy, hegyi tavak

Látnivaló adatok:

Fekete-hegy, hegyi tavak  látnivaló fényképe
neve:
Fekete-hegy, hegyi tavak

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.89876 E17.58327 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Szentbékkálla (Veszprém megye)  településtől 1.6 km-re
 
Köveskál (Veszprém megye)  településtől 2.1 km-re
 
Balatonhenye (Veszprém megye)  településtől 2.5 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A fennsíkon szétszórtan elhelyezkedő lefolyástalan mélyedések (úgynevezett kőtálak vagy krátertavak) keletkezése még ma is rejtély. Feltételezések szerint a bazaltláva-takaró kialakulásával egyidejűleg jöttek létre oly módon, hogy ahol a bazalt alatti alapzaton régi mélyedések voltak, azokat nem minden esetben tudta a bazaltláva teljes mértékben kitölteni. A tömör bazalt jó vízzáró, ezért a kis medencékben megmarad a csapadékvíz. (A Fekete-hegyről Szentbékálla felé vezető árok oldaláról a Bocskor-kúti forrás vize folyik le.) E változó vízállású tavakból jelenleg féltucatnyi látható a Fekete-hegyen: Bika-tó, Bonta-tó, Barkás-tó, Monostori-tó, Kálomis-tó, Kettős-tó.

Sötét árnyalatú, mégis átlátszó vizük kissé savas kémhatású, tipikus lápi víz. Az időnkénti kiszáradás ellenére gazdag élővilág alakult ki bennük. A tópark külső szegélyét általában magassásos mocsári növényzet alkotja, ami a víz mélyülésével zsombéksásos állományba megy át. Nyílt vizek csak a legmélyebb részeken találhatók. Ezekben csapadékos évek idején a mocsári kányafű és a mételykóró szaporodik el. Közöttük néha előkerül a védett buglyos boglárka, melynek a Fekete-hegyen van a legnyugatibb hazai előfordulása.

Nádasok, tavi kákások és gyékényesek csak a ritkán kiszáradó tavakban (Bika-tó) alakulnak ki. Ezek főleg a kétéltűek szaporodó helyeként jelentősek. A békák legérdekesebb faja a döntően alföldi elterjedésű vöröshasú unka, melynek a hegyen jókora populációi tenyésznek. A nyílt vízen tőkés récét és vízityúkot is láthatunk. A recsegő hangú nádirigó viszont csak ritkán kerül a szemünk elé.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szentbékkálla veszprém vesz. köveskál veszprém vesz. balatonhenye veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: