TÚRABÁZIS.hu

Szigligeti vár (Szigliget)

Látnivaló adatok:

Szigligeti vár (Szigliget) látnivaló fényképe
neve:
Szigligeti vár

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.80415 E17.43632 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Szigliget  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Szigliget, Kisfaludy utca 
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
 

További információk:

Egész évben látogatható.
Novembertől februárig 10-16,
márciusban és októberben 9-17,
áprilisban és szeptemberben 9-18,
májusban és júniusban 9-19,
júliusban és augusztusban 8-20
Belépő: Felnőtt: 600 Ft, Gyermek: 300 Ft
 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 87 461-355 
hely e-mail címe:
polgarmester [kukacjel] szigliget.hu 

Látnivaló bemutatása:

Magyarország egyik leglátogatottabb vára. Részei: a kőtár, a rendezvényterület, tanítóház, alsóvár, felsővári kaputorony, palotaszárny, kápolna, barokk konyha. Rendezvényei a várkapu-nyitogató, a várfesztivál, a hegyi búcsú, hagyományőrző napok, szüreti vigadalom. Nyári estéken a várban komoly-, könnyű-, és népzenei koncerteket tartanak.

Lánivaló megközelítése:

A Balaton-felvidéken, a Balaton északi partján, Szigliget falu melletti vulkanikus hegy kúpján, 230 méter magasan található. Autóval a Kossuth utca felől lehet eljutni hozzá, a parkolás ingyenes.  

Látnivaló története:

750 éves múltra tekint vissza. A legkorábbi palotaszárnyat a pannonhalmi bencések építtették. Helyén az első várat IV. Béla építtette a tatárjárás után. A későbbi századokban folyamatosan építettek hozzá, míg elnyerte mai méretét. A XIII. században a veszprémi püspök foglalta el. A XIV. századtól a Mórichidai család birtokolta. Nagy Lajos uralkodása alatt újra benépesült. A XV. században az Újlakiak birtokában volt. A XVI. században Török Bálint Martonfalvay Imrének adományozta, ekkora alakult ki a vár mai alaprajza. Egyike azon kevés váraknak, mely a török időken sosem hordozott magán oszmán felségjelvényeket, függetlenségét 150 éven keresztül megőrizte, ebben a várvédő Magyar Bálintnak volt nagy szerepe. A török uralom után a Lengyel családé lett a vár. A XVII. században villámcsapás miatt nagy része leégett. A Habsburgok pusztították el, berobbantották falait. A köveiből épültek a falu házai. A XIX. században az Esterházyak a birokosai. 2013-ban felújították. 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szigliget kép fénykép fotó tbvanfoto tbcsakegykepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: