TÚRABÁZIS.hu

Tarjánka-szurdok

Látnivaló adatok:

Tarjánka-szurdok  látnivaló fényképének a helye
neve:
Tarjánka-szurdok

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.83567 E20.08262 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Markaz (Heves megye)  településtől 1.6 km-re
 
Domoszló (Heves megye)  településtől 2 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
bejelentkezésre (csak engedéllyez, szakvezetéssel látogatható)

Látnivaló bemutatása:

Markaz és Domoszló között félúton található a Tarjánka-szurdok. A völgy bejáratától andezittufát, benne lapilliket és vulkáni bombákat figyelhetünk meg. A nyugati oldalon oldalazó erózió által kikoptatott kis barlang is látható, amely a Görgeteges-eresz nevet kapta. Árvizek esetén a megduzzadt víz a mai napig alakítja küllemét.

A patak keleti oldalán láthatunk szemeskövet, melyet bekéregződött andezitből alkotott a természet. Feljebb haladva lávakőzet padkákat láthatunk, majd elérjük a már nem működő kőbánya területét, és lassan eljutunk a szurdok bejáratához.

A szikla falából a salakos gyenge kötésű andezitet a szélsőséges időjárás, valamint a Tarjanka-patak eróziója kimosta és mélyítette, így alakult ki a szurdok. A kanyon hossza kb. 750 méter és van ahol a falmagassága a 15 métert is eléri. A mederbeli nagy sziklák a kimosódott köveket valamint a csapadékvíz lezúduló hordalékát felfogják, így kisebb-nagyobb csobogókat, vízeséseket képeznek a mederben.

Legszebb a kettős vízesés, ahol mindössze kb. egy méter széles a szikla aljzat, és alatta egy mély katlanban még aszályos időben is másfél méter víz áll. Felfelé haladva a szurdok kiszélesedik, és kisebb-nagyobb köveken, csobogókon keresztül eljuthatunk az alsó-tarjankai vadászház romjaihoz.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary markaz heves hev. domoszló heves hev. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: