TÚRABÁZIS.hu

Királyrét

Látnivaló adatok:

Királyrét  látnivaló fényképe
neve:
Királyrét

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.89501 E18.97790 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Szokolya (Pest megye)  településtől 2.9 km-re
 
Kóspallag (Pest megye)  településtől 3.7 km-re
 
Nógrád (Nógrád megye)  településtől 5.2 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Királyrét Szokolya külterületi településrésze, a Börzsöny legmagasabban fekvő és legkisebb medencéjében. Itt egyesül a Szén-, a Bagoly-bükki, és a Nagy-vasfazék (Királyréti-) patak, létrehozva a Török-patakot (Morgó).

Szálláslehetőség a Királyrét Hotel (56 fő) és a Turistaszálló (70 fő). A kastélyszálló parkjában sétautak, pihenők, medence, lovarda és horgásztó található. Itt lehetőség van lovas oktatásra, lovaglásra futószáron és terepen, sétalovaglásra és hosszabb lovastúrákra a környéken; nyáron lovaskocsizásra, télen lovasszánozásra. Gyerekeknek lovastábort szerveznek.

A Királyréti Horgásztó 260 méteren, 1,02 hektáros területen helyezkedik el, átlagos mélysége 2,6 m. A tavat a befolyó patak vize, egy forrás és egy artézi kút táplálja. Csak őshonos halak találhatóak benne (ponty, keszeg, kecsege, süllő, csuka, pisztráng).

Étkezési lehetőség a Királyrét Vendéglő, a Fáradt Vándor kisvendéglő és a Fatornyos Fogadó.

Itt található a Királyréti Erdei Iskola, ahol növényeket, állatokat, gombákat, élőhelyeket tanulmányozhatnak, természetismereti játékokat játszhatnak és kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek.

Látványosságok:

  • Alsó-Taxi erdészház, korábban a grófnő lakhelye
  • II. világháborús német és orosz sírok
  • Hubertus emlék, melyet az uradalom birtokosa állíttatott kutyája emlékére a Hubertus-híd mellé. A dombormű vadászjelenetet ábrázol
  • Várhegy: honfoglalás előtti, ill. XII-XIII. századi földvárak helye
  • Bajdázói-tó és kőbánya
  • Források: Hubertus, Vörösbegy, Petőfi


Lánivaló megközelítése:

Királyrét Budapesttől 55 km-re található. Kismarosról helyközi autóbusszal vagy a 317-es számú Királyréti Erdei Vasúttal közelíthető meg. Ez az egyik legrégebbi magyar erdei vasút. A vonalon több alkalommal (főleg ünnepnapokon és hétvégén) gőzmozdony-vontatású szerelvények is közlekednek. Az erdei kisvasút közelében található a Királyréti Hajtánypálya.

 

Látnivaló története:

Királyrét a középkorban a királyok kedvelt vadászhelye volt. A Vár-hegy tövében lévő tó Beatrix királyné fürdőhelye volt. Királyrétet egykor Szokolya-huta néven nevezték, ugyanis az itteni Vasbánya-hegyen vasércbányászat folyt. A terület az Esterházy-uradalomhoz tartozott. A településen német családok telepedtek le. Később ide épített kastélyt Sierstoff gróf (ma kastélyszálló), és ő építtette ki az erdei vasutat is. Az uradalom mai nevét 1926-ban kapta. Az államosítás után a Budapesti tanács üdülője lett. 1999-ben jött létre a szálloda és turistaszálló.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary szokolya pest pest kóspallag pest pest nógrád nógrád n. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: