TÚRABÁZIS.hu

Malom-tó (Tapolca)

Látnivaló adatok:

Malom-tó (Tapolca) látnivaló fényképe
neve:
Malom-tó
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.88172 E17.44115 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Tapolca  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
8300. Tapolca, Batsányi tér 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Tapolca város kellemes kirándulóhelye, a tó körüli kőfalra épült házak mediterrán hangulatot árasztanak. A tó közepén szökőkút van, benne rengeteg, hatalmas aranyhal úszkál. Partján szálloda, éttermek, kávézók, teraszok találhatók. Közelében parkot alakítottak ki, sétautakkal, pihenőkkel, szobrokkal (Batsányi János és felesége, Gabriella szobra, a Szőlőszüretelő nő), a gyermekeket játszótér várja. A malomépület és a fából készült hatalmas malomkerék ma is látható. Az egyik kőfalon Tapolca híres szülötteinek emléktáblái láthatóak. Innen 18 fokos karsztvíz tör fel, a tó vize sosem fagy be. Minden év Szilveszterén közös fürdést rendeznek benne.

Lánivaló megközelítése:

Tapolca központjából, a Fő térről egy kapualjon keresztül, az Arany János utca felől lépcsősoron, a Templomdomb irányából gyalogosan, a Batsányi utcából kis sikátoron át, Malom-közből a patak mentén érhető el. 

Látnivaló története:

Közelében a Templomdomb 5000 éve lakott hely. A forrásokat már a rómaiak is tóvá duzzasztották, hogy malmot hajtsanak vele. A malomépület gótikus elemeket is tartalmaz, így feltehetően a 13.-14. században épült. A malom a középkorban a veszprémi püspököt szolgálta. A Tapolca patakot az 1930-as években a felső szakaszon duzzasztással kiszélesítették, így jött létre a Malom-tó. A Nagytó lezúduló vizét újból tóvá duzzasztották, így jött létre a szintén malmot hajtó Kistó.  

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tapolca tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: