TÚRABÁZIS.hu

Hármashatár-hegyi Guckler Károly kilátópont (Budapest III. kerület)

Látnivaló adatok:

Hármashatár-hegyi Guckler Károly kilátópont (Budapest III. kerület) látnivaló fényképe
neve:
Hármashatár-hegyi Guckler Károly kilátópont
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55555 E18.99887 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest III. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
külterület, Hármashatár-hegy csúcsán 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Hármashatár-hegy (495 m) Budapest III. kerületének nagy látogatottságú kirándulópontja. A Budai-hegység északkeleti részében, az Ördög-árok, a Duna völgye, a Solymári-völgy és a Pesthidegkúti-medence között elhelyezkedő rögcsoport legkiemelkedőbb tagja. Geológiai illetve növény-, és állatvilág szempontjából is különösen értékes részét képezi a Budai-hegységnek. A Hármashatár-hegy legnagyobb része triász korú szaruköves dolomitból áll. Emellett a hegyen többféle mészkő is található. A dolomitrög lábánál a szőlőtermesztéshez kedvező talajt képző, lösszel fedett kiscelli agyag takarja a felszínt.

Mai nevének eredete, hogy egykor itt húzódott Óbuda, Buda és Pesthidegkút határa. A középkorban Sican néven említtetik, s állítólag innen eredne a Sicambria név is, Aquincum középkori neve. II. András 1212-ben kelt oklevelében így rögzítette Óbuda határvonalát: a határ Gercse falu mellől felmegy a Lyukas-kőhöz, majd a Hegyes-hegy (ma Csúcs-hegy) alatt halad el, és felvezet a Pilis-hegyre (ma Kopasz-tető). Ekkor Magas-hegynek (Mons Excelsus) nevezik. (A Lyukas-kő, ami "üreges, barlangos szikla" neve egy 1813. évi térképen még szerepel, de ma már nem tudjuk üregének helyét pontosan megállapítani.) Később Monyorós néven fordul elő. Buda város Tanácsa 1847-ben Árpád ormának nevezte el. Akkor azt hitték, hogy Árpád fejedelem temetkező helye (Fehéregyháza) a hegy óbudai lejtőjén állott.

A hegy volt a magyar vitorlázórepülő sport egyik bölcsője, majd az ötvenes évek elejéig a központja.

A csúcs alatt épült fel 1926-ban a hármashatárhegyi turistaház, a Budapest Sport Egyesület kezdeményezésére. Ennek helyén ma étterem található. A Pilisi Parkerdő Zrt. 2016-ban ide új turistaházat épít.

Tetejéről gyönyörű kilátás nyílik a Budai-hegységre, Pilisre, és a Börzsönyre is. Tiszta időben a távolabbi Cserhát és Mátra is látható.


Lánivaló megközelítése:

A BKV 137-es autóbusz járatának Hedvig utcai megállóhelyétől induló Z+ jelzésen kb. 600 métert kell haladni. A Z- és Z+ elágazásnál a szemben folytatódó Z- jelzést követve kb. 250 méter múlva érsz az OKT K-, a KC és Z- elágazáshoz. Itt jobbra fordulva az OKT K- és KC jelzésen kb. 450 méter után lehet jobbra betérni a kilátóhoz. 

Látnivaló története:

2016 április elejére készült el a kilátó teljes szerkezete. Ettől az időponttól látogatható. A hivatalos átadási ünnepséget a közelben épülő turistaházzal együtt, 2016 nyarára tervezi a fejlesztő. 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest iii. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: