TÚRABÁZIS.hu

Szelim-lyuk barlang

Látnivaló adatok:

Szelim-lyuk barlang  látnivaló fényképének a helye
neve:
Szelim-lyuk barlang
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.59033 E18.40699 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Tatabánya (Komárom-Esztergom megye)  településtől 0.6 km-re
 
Vértesszőlős (Komárom-Esztergom megye)  településtől 2.8 km-re
 
Vértestolna (Komárom-Esztergom megye)  településtől 5.2 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

látnivaló a web-en, közösségi médiában:


Látnivaló bemutatása:

Tatabánya környékén már messziről látszik a város feletti Kő-hegyen, 289 méter tengerszint feletti magasságban található Szelim-lyuk barlang. Jelentős régészeti lelőhely, amelyhez számos monda is fűződik. Különleges természeti képződmény. A teteje néhány éve beszakadt.

A barlang jelenlegi nevének eredetét több elmélet magyarázza:

I. Szelim oszmán szultán szultán nevéből származik, aki viszont a környéken egyáltalán nem járhatott, mivel ő még a mohácsi csata előtt meghalt és soha nem járt Magyarországon.

A Szulejmán név alakult át Szelimmé. I. Szulejmán oszmán szultán seregei valóban jártak a környéken és el is pusztították azt.

A, magyar nyelvészeti magyarázat szerint a barlang alakja szemre hasonlít és ebből alakult ki a Szelim név.

A szlovák nyelvészek magyarázata szerint (lásd az oldal szlovák változatát) a helyi szlovák telepesek szedlim (fon.) (=nyereg) szavából alakult ki a helyi nyelvjárás alapján a szelim szó.


Lánivaló megközelítése:

Tatabánya vasútállomásról és a mellette fekvő autóbusz állomásról a piros sáv jelzésű turistaúton, majd az abból kiágazó piros barlang jelzés vezet a célhoz mintegy 1,5 km megtétele után.

 

Látnivaló története:

Felülről először egy elkerített árokra lehet felfigyelni, amiről közelebb merészkedve kiderül, hogy az valójában egy hatalmas lyuk. Ez pár millió évvel ezelőtt még csak egy mélyedés lehetett a mészkőfennsíkon, amiben gyűlni kezdett a víz. Mire az első ősember megjelent a környéken, már egy 45 méter hosszú és 14 méter magas barlangot talált. Könnyen lehet, hogy az itt lelt, kétszázezer évesre becsült csontok a legrégebbi embermaradványok a mai Magyarország területén.

A 40 ezer éves barlangot az 1930-as években kezdték feltárni, benne az ősember kőszerszámaira és csontjaira bukkantak. A legenda szerint a török hódoltság idején Szelim szultán a barlangba menekült hét környékbeli falu népét a bejártnál rakott máglya füstjével megfojtotta. Más feltételezések szerint ez a tatárok idején esett volna meg, a kutatások szerint is ez a valószínűbb: ezt igazolni látszik az is, hogy a hegy a alatt, Alsógalla mellett Berencse néven létezett egy falu, amelyet szintén a tatárok pusztítottak el és sohasem népesült újra.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

Szelim-barlang,Bánhidai nagy barlang, Bánhidai Szelim-barlang, Bánhidai Szelimluk barlang, Bánhidai-zsomboly, Eperjes-barlang, Szelim-lyuk, Szemi-luki, Szemi-lyuka, Szent Vit barlangja,Kessler Hubert tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tatabánya komárom-esztergom kesz. vértesszőlős komárom-esztergom kesz. vértestolna komárom-esztergom kesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: