TÚRABÁZIS.hu

Vay várkastély (Vaja)

Látnivaló adatok:

Vay várkastély (Vaja) látnivaló fényképe
neve:
Vay várkastély

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.99747 E22.16801 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Vaja  (Szabolcs-Szatmár-Bereg megye) (A látnivaló a település belterületén van)
elérhetőség:
nyitvatartási időben 

Látnivaló bemutatása:

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyik legértékesebb műemléke, s a legjelentősebb történeti emléke a vajai Vay Várkastély. A Vay család a legrégebbi megyei nemességhez tartozott, és már a XIII. századtól jelentős szerepet játszott az ország életében.

Nincsen pontos adat arról, hogy mikor telepedtek le a Vayak Vaján, és mikor épült a kastély. A családi tradíciók szerint Vay Ábrahám építtette 1418-ban, ekkor kapta meg a címert és a pallosjogot Luxemburgi Zsigmond királytól. A legújabb kutatások viszont arról szólnak, hogy a kastély a XVI. század utolsó harmadában épült reneszánsz stílusban.

Az 1960-ban végzett műemléki falkutatások már viszonylag pontos áttekintést adnak a kastély építéstörténetéről. A kastély parkjában végzett földmunkák során felszínre került falmaradványok megerősíteni látszanak azt a hagyományt, hogy a középkorban erődítmény állott az épület helyén. Az alapozás mélysége, a pincefal arra utal, hogy az épület déli része középkori eredetű. Az ablakok kőkereteinek vizsgálata során a műemléki kutatás azt állapította meg, hogy az épület tömege a XVI. század első felében épülhetett.

A XVII. század közepén nagyobb átalakítás történt az épületben. Nem sokkal később épült az északi saroktorony, amelynek nyugati homlokzatán feliratos tábla hirdeti az építkezés időpontját, 1659-et. E nagyszabású munkát Vay Péter szabolcsi alispán készítette. A reneszánsz építkezések után a XVIII. század elején építették a lőrésekkel ellátott déli tornyot. Ennek boltozatai már barokk jegyeket mutatnak. A kastély a XVIII. század végétől a XIX. század elejéig lakatlanul állt.

A XIX. századi átalakítás nagyméretű volt, amely mind a homlokzati megjelenésben, mind a belső kialakításban erősen éreztette hatását. A XIX. század közepén a Vay család az előzőleg Pallovicini őrgróf bérletében lévő kastélyt saját használatába vette, helyreállítatta. Visszabontották a kőkereteket, a belső térben faszerkezetes ajtókat helyeztek el, leszűkítve ezzel az ajtónyílásokat. A külső homlokzaton csúcsíves ablakok, ablak-párok elhelyezése történt. E század végén, a keleti oldalon felvonóhidat építenek, ez is a neoromantikus átalakítás része. Ugyancsak erre az időre tehető a belső termek járószintjének teljes felújítása is. A korábbi borítást felszedték, és lerakták a ma is látható mozaikszerű padlót (tölgyfakeretben fekvő betéttel). Ekkor készült el a napjainkban is meglévő faszerkezetes lépcsőfeljáró.

Az épület ezt a külsejét megtartotta az 1961-es teljes restaurálásig. A munkálatokat az Országos Műemléki Felügyelőség kutatásai alapján, az 1960-ban elkészített tervek szerint végezték. A restaurálással jelentős reneszánsz műemlékké vált a Vay kastély.

1997 augusztusának második felében megkezdődött az Északi-torony felújítása. A rekonstrukció keretében tetőt emeltek a torony felé, speciális eljárással megerősítették a falakat. A kiadásokat a Kincstári Vagyonigazgatóság fedezte.

A teljes felújítás 2000. év augusztusának elejére fejeződött be, ezzel egyidőben régészeti feltárás is folyt a kastély épületében. Ugyanezen év június 5-én megkezdődött a Rákóczi-terem mennyezet freskójának restaurálása, amely másfél hónapot vett igénybe. 2000 őszén a kastély kapuépületének helyreállítása is elkezdődött, mely helyreállítás 2001 októberére fejeződött be.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary vaja kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: