TÚRABÁZIS.hu

Zenélőkút Margitsziget (Budapest)

Látnivaló adatok:

Zenélőkút Margitsziget (Budapest) látnivaló fényképe
neve:
Zenélőkút Margitsziget
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.53527 E19.05213 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A margitszigeti Zenélő kút, más néven Bodor-kút az egykor marosvásárhelyi kút hiteles másolata. Tetején Neptunus szobra áll. A kútból – a téli hónapok kivételével – ivóvíz folyik. A kútban hangszórók vannak elrejtve, amelyekből minden egész órakor az előző századfordulóra jellemző térzene hallható. A 12 részes, középkori magyar zenét idéző anyagot régi dallamtöredékek alapján Csányi Attila zeneszerző állította össze.

Lánivaló megközelítése:

Az Árpád- vagy a Margithídtól a 226-os autóbusszal, illetve gyalogosan. Margitsziget Árpád-híd felőli végéhez van közel, a Japánkert végében. 

Látnivaló története:

Bodor Péter székely ezermester 1820-22 között Marosvásárhelyt épített egy dísz-kutat, melyet 1911-ben lebontottak, majd a Margitszigeten 1935-36-ban újraépítettek. 1954-ben a Városi Tanács tatarozta és állította helyre. A Fővárosi Önkormányzat 1997-ben az építmény oldalán emléktáblát helyezett el. 2014-ben adták át a felújított kutat a vele együtt megújult, szomszédos Japánkerttel együtt.  

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

#kut #kút #zenelokut #zenélőkút #margitsziget #bodor #bodorkut #diszkut tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: