TÚRABÁZIS.hu

Karapancsai Kiskastély (Vadászati Történelmi Emlékhely)

Látnivaló adatok:

Karapancsai Kiskastély (Vadászati Történelmi Emlékhely)  látnivaló fényképének a helye
neve:
Karapancsai Kiskastély (Vadászati Történelmi Emlékhely)

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N45.94285 E18.86580 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Hercegszántó (Bács-Kiskun megye)  településtől 4.7 km-re
 
Dávod (Bács-Kiskun megye)  településtől 6.4 km-re
 
Homorúd (Baranya megye)  településtől 6.7 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
nyitvatartási időben ( Március 15-től augusztus 20 között: P,Szo,V:10.00-14.00 csak vezetéssel: 10:00; 11:00; 12:00; 13:00)

Látnivaló bemutatása:

A kiskastély közel egyidőben épült a bellyei uradalom számos vadászházával, amelyek stílusukban is nagyjából megegyeznek egymással.

A vadászkastély építését Albrecht főherceg kezdte el (1879) és Frigyes főherceg fejezte be (1896). Valószínűleg a karapancsai erdőkerülethez tartozó kisebb vadőrház állhatott itt az 1870-es évek elejéig. Ezzel egyidőben épültek fel a vadászkastélyhoz kapcsolódó kiegészítő épületek, cselédlakások, erdészházak, gazdasági épületek, hasonló építészeti stílusban.

A Frigyes főherceg vadászkastélyaként említett és műemlékileg védett kiskastély keresztalaprajzú, kétszintes, nyeregtetős épület, déli homlokzatán két manzárd tetős toronnyal. Az épület funkciója és szerepe a századfordulót követően a barokkos kastély felépítésével megváltozott. Külső megjelenésében is módosult, a lakóház jelleg (uradalmi intézői) került előtérbe. A homlokzat nyugodt kezelésű, díszét az ablakok egyszerű vonalú szalagkeretezése, illetve az emeletet és a földszintet elválasztó, a falsíkból alig kiemelkedő övpárkány jelenti. Az épület tömegének pavilonszerű tagoltsága, melyet a manzárdtető még inkább kiemel a francia, kora barokk építészetet idézi.

A kastélyt a II. világháború után, annak építészeti értékeivel nem törődve lakásokká alakították és a határőrség vette át.

A Gemenc Zrt. 1998-ban határozta el, hogy a „tűzoltás” jellegű állagmegóvási munkálatokon túllépve (melyek a kívánalmak ellenére a folyamatos romlást nem állították meg) a kiskastélyt megmenti az utókor számára. Az Országos Műemlékvédelmi Hivatalnál igénybe vehető pályázati lehetőségek felkutatása után 1999-ben és 2000-ben is benyújtott pályázatot a hivatalhoz a Gemenc Zrt. a Nemzeti Örökség Program keretében, az engedélyezési, valamint a kivitelezési tervdokumentáció elkészítése érdekében. Az engedélyeztetési pályázat elkészítésére 350 ezer forint összeget nyert a társaság, a másik pályázat sikertelen volt.

Az épület teljes felújítását, rekonstrukcióját a Gemenc Zrt. kezdte 2003- ban Vass-Eysen Ervin építész tervező tervei alapján. Az építési munkálatok finanszírozását a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Erdészeti Főosztálya támogatta. A 2005. évben került berendezésre az erdészettörténeti, helytörténeti, nagyvad vadászattal kapcsolatos vadászati kultúra megismertetését célzó kiállítás.

A kialakított erdészet- és vadászattörténeti bemutatóhely nyolc termében és a hozzá kapcsolódó közlekedő helységeiben a főhercegi birtok kialakulása, a főhercegi család bemutatása, a területen végzett erdészeti, halászati, mezőgazdálkodási tevékenységek, a terület nemzetiségeinek bemutatása, a vadgazdálkodás és vadászati emlékek kiállításai kaptak helyet. A kiállítás kiemelkedő színfoltja az elmúlt két évszázadban ezen a területen elejtett három világrekord agancs másolata, illetve a fejedelmi vadászatokról készült korabeli fotók és trófeák.

A helyreállított Karapancsai Kiskastély így méltó környezetet biztosít a főhercegi birtok bemutatásának, illetve a nagyvadvadászattal összefüggő vadászati kultúra és a kapcsolódó történelmi hagyományok megismertetésének.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary hercegszántó bács-kiskun b-k. dávod bács-kiskun b-k. homorúd baranya bar. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: