TÚRABÁZIS.hu

Margitsziget Domonkos kolostor (Budapest)

Látnivaló adatok:

Margitsziget Domonkos kolostor (Budapest) látnivaló fényképe

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.52904 E19.05098 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest, Margitsziget 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A XIII. században épült domonkos rendi apácakolostor védőszentje Szűz Mária. A romkert elemei a templom, Szent Margit sírja és az apácakolostor. A kerítésfalai várszerűek, a templom boltozata gótikus stílusú. A templom alaprajza ciszter formájú, szentélye nyolcszög alakú. A kolostor része volt a káptalanterem, a dormitórium, a refektórium és a konyha. A kolostortól nyugatra kórház állt kápolnával a zarándokoknak, és vendégházzal a királyi család tagjainak.

Lánivaló megközelítése:

Az Árpád- vagy a Margithídtól a 226-os autóbusszal vagy gyalogosan. A Margitsziget Árpád-híd felőli végéhez van közelebb, a Víztorony szomszédságában. 

Látnivaló története:

A kolostort IV. Béla építtette Szűz Mária tiszteletére, alapítólevele 1259-ből ismert. IV. Béla a tatárjárás után tett fogadalmat, miszerint lányát, Margitot az egyháznak ajánlja. A Boldogasszony-zárda mellé várszerű királyi udvarház is épült, patkó alakú saroktoronnyal. A kolostorkerthez már 1251-ben vízvezeték szolgáltatta a vizet. Margit 1252-ben érkezett a Nyulak-szigetére, mely királyi birtok volt. A zárdát először az ágostonosok, majd a domonkos rendiek irányították. A kolostor hatalmas birtokokkal rendelkezett, támogatta a pápa, valamint gazdag, előkelő családok. 1266-ben itt kötött békét IV. Béla a fiával és itt is halt meg 1270-ben. Margit síremléke 1271-ben készült vörös márványból, később 1335-ben fehér márványból. Itt halt meg IV. László felesége, Erzsébet asszony is, akit a kolostor templomában, Margit és V. István király sírja közelében temettek el. A kolostort többször átépítették, utoljára Mátyás király uralkodása alatt. Az apácák végleg a török megszállás alatt hagyták el, azóta romterületként látogatható. A romkert jelentősége Margit 1944-es szentté avatása után még jobban megnőtt. 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: