TÚRABÁZIS.hu

Egykori Szirmay-Waldbott-kastély (ma látogatóközpont) (Tolcsva)

Látnivaló adatok:

Egykori Szirmay-Waldbott-kastély (ma látogatóközpont) (Tolcsva) látnivaló fényképének a helye
neve:
Egykori Szirmay-Waldbott-kastély (ma látogatóközpont)

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.28511 E21.44750 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Tolcsva  (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Tolcsva, Kossuth Lajos utca 37. 

Látnivaló bemutatása:

A Szirmay-Waldbott Kastély változatos szolgáltatásokkal várja mindazokat, akik minőségi módon kívánják a szabadidejüket eltölteni. Az idelátogatók páratlan környezetben csodálhatják meg a klasszicista stílusban épült kastélyt és annak legértékesebb helyiségeit, a férfi szalont és a könyvtárat. E két szalon eredeti neoreneszánsz faburkolatát, faragott famennyezetét, intarziás parkettáját az 1880-as évek végén alakították ki, amely a Rajna-vidékéről származó Waldbott család kifinomult ízlésvilágáról árulkodik. A kastély építésének története viszont korábbra nyúlik vissza, 1694-re amikor Szirmay András a kiváló termőadottságú Várhegy dűlőben szerzett birtokokat, s ezzel párhuzamosan a mai kastély alapköveit is lerakta. Szirmay Andrást követően még hat Szirmay örökös váltotta egymást, majd az 1900-as évek elején három Waldbott tulajdonos tudhatta magáénak a tolcsvai kastélyt.

A kastély és a tulajdonos családok eseménydús, részletekben bővelkedő történetét a termekben berendezett családtörténeti és kastélytörténeti kiállítás alapján ismerhetjük meg. A különleges installációk, érintős képernyők és az interaktív pultok nemcsak a felnőtt látogatók számára hasznosak, hanem a diákok iskolán kívüli, rendhagyó tanórai fejlesztését is szolgálják. A berendezések segítségével lehetőség van a játékos tanulásra, illetve a kompetencia alapú ismeretszerzésre.

A kastély látogatóközpont funkciója mellett konferencia szervezésre és rendezvényszervezésre is alkalmas. A hajdani díszterem a maga 116 m2-ével, Swarovski kristály csillárjával a legelőkelőbb összejövetelek helyszíne lehet. A terem különféle események lebonyolítására vehető igénybe, legyen az bankett, állófogadás, konferencia, eljegyzés vagy esküvő.

Az esküvőszervezésnek hagyománya van a Szirmay-Waldbott Kastélyban, hiszen 1907. július 2-án Waldbott Héda bárónő és Ferdinand von Korb-Weidenheim báró itt mondták ki a boldogító igent. A főúri menyegzőről az 1907-es Szalon Újság írt, amely a kor egyik meghatározó, elsősorban a társadalmi élet elit tagjai által olvasott lap volt. Vitathatatlan tehát, hogy a tolcsvai kastélyban a mátkapárok meghitt, a főúri eleganciával átszellemült légkörben élhetik át életük legemlékezetesebb pillanatait. A jegyes fotózásra és esküvői fotózásra is alkalmas belső terek egyedisége mellett, a kastélypark szépsége is figyelemreméltó a kora tavasztól késő őszig pompázó növénykülönlegességeknek köszönhetően.


Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tolcsva tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: