TÚRABÁZIS.hu

Szent Lukács Gyógyfürdő (Budapest II. kerület)

Látnivaló adatok:

Szent Lukács Gyógyfürdő (Budapest II. kerület) látnivaló fényképének a helye
neve:
Szent Lukács Gyógyfürdő

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.51806 E19.03666 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest II. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
1026 Budapest, Frankel Leó út 25-29.  
elérhetőség:
nyitvatartási időben (Minden nap: 06.00-20.00)

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36-1/326-1695  

Látnivaló bemutatása:

A gyógyfürdő a Margit híd budai hídfőjének közelében található. Itt található a főváros egyetlen melegvizes iszapfürdője. A hely gyógyvize és szolgáltatásai mellett arról is nevezetes, hogy a művészvilág kedvelt találkozóhelye.


Lánivaló megközelítése:

Tömegközlekedéssel: 9-es, 26-os, 86-os, 160-as és 260-as autóbusszal, a 4-es és 6-os villamossal, valamint a szentendrei-békásmegyeri HÉV-vel a Margit híd megállóig

 

Látnivaló története:

A mai Lukács Fürdő környékén a XII. században betegápolással foglalkozó Szent János-lovagok, majd a rodoszi és máltai lovagrendek telepedtek le, akik kolostoraik mellé fürdőt is építettek. A török korban is működött a fürdő, de a feltörő források energiájának a lőporgyártásban és a gabonaőrlésben vették nagyobb hasznát, ugyanis őrlő malmot működtettek. Buda visszafoglalása után a fürdő kincstári tulajdonba került.

1884-ben Palotay Fülöp megvásárolta a kincstártól, ezzel átalakítások sora vette kezdetét. Felépült a gyógyszálló, modern vízgyógyászati osztályt létesítettek, és átépítették az uszodát. A világ minden tájáról érkeztek ide a gyógyulni vágyók, akik a sikeres gyógykúrát követően márvány hálatáblákat helyeztek el a fürdő udvarának falán.

A fürdő ivócsarnoka 1937-ben épült. Budapesten 1979-ben a Lukács Fürdőben jött létre az első komplex gyógyfürdőellátást biztosító részleg (nappali kórház). 1999-ben került sor az uszodai szabadtéri medencék korszerűsítésére.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest ii. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: