TÚRABÁZIS.hu

Római katolikus ("Szent Kereszt Felmagasztalása") plébániatemplom (Visonta)

Látnivaló adatok:

Római katolikus ("Szent Kereszt Felmagasztalása") plébániatemplom (Visonta) látnivaló fényképe
neve:
Római katolikus ("Szent Kereszt Felmagasztalása") plébániatemplom
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.78049 E20.02591 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Visonta  (Heves megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Visonta, Kossuth Lajos tér 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 37/360-646 

Látnivaló bemutatása:

A falu központjában áll a római katolikus templom átépített, XV. századi szentéllyel, barokk és újabb részekkel. 1720 körül és 1732-ben kőtemplomról írtak, melyet a Szent Kereszt feltalálása tiszteletére emeltek, s 1824-ben, majd 1854-ben renoválták; 1878-ban homlokzatot kapott. A Római Katolikus Templomunk tető- és homlokzata 2000-ben került felújításra.


Látnivaló története:

Visonta plébániájának első említése a 14. század elejéről származik: az oklevél a vörösmarti, pálosoknak adományozott birtokokról intézkedik. Közvetve derül hát ki belőle, hogy 1304-ben Visontának már kellett, hogy legyen plébánosa és így plébániája is (magának a településnek az első említése három évtizeddel korábbi). A pálos birtokadomány léte azt is érzékelteti, hogy a több ágra szakadt hajdani Aba-nemzetség nagy eltökéltséggel, nemzedékről nemzedékre gazdagította a Mátraalját. Az Aba nemzetségből származó Kompolthiak, egyik ága a XIV. században Visontán telepedett le, és fel is vették a Visontai nevet. Miután a családnak a XV. század elején magva szakadt, Visontát rokonaik, a közeli kisnánai várat is felépítő nánai Kompolthiak örökölték meg, akik még száz éven át birtokosai is maradtak.

A jelenleg látható visontai Szent Kereszt plébániatemplom többször átépített, középkori eredetű, egyhajós épület. A ma álló gótikus templomot a 14-15. században építhették. Akkor még az összképe gyökeresen eltérő lehetett, hiszen a mai megjelenést erősen meghatározza a déli oldalon később hozzáépített torony, a 19. század elején készült ablakok és boltozatok. Hiába hát a középkori eredet, nem ez a templom volt az 1304-ben említett plébánia.

Ezt a feltételezést igazolta a 2013 július végén a templom hajójában és szentélyében kezdett régészeti feltárás.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary visonta tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: