TÚRABÁZIS.hu

Római katolikus ("Szent Kereszt Felmagasztalása") plébániatemplom (Visonta)

Látnivaló adatok:

Római katolikus ("Szent Kereszt Felmagasztalása") plébániatemplom (Visonta) látnivaló fényképe
neve:
Római katolikus ("Szent Kereszt Felmagasztalása") plébániatemplom
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.78049 E20.02591 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Visonta  (Heves megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Visonta, Kossuth Lajos tér 

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 37/360-646 

Látnivaló bemutatása:

A falu központjában áll a római katolikus templom átépített, XV. századi szentéllyel, barokk és újabb részekkel. 1720 körül és 1732-ben kőtemplomról írtak, melyet a Szent Kereszt feltalálása tiszteletére emeltek, s 1824-ben, majd 1854-ben renoválták; 1878-ban homlokzatot kapott. A Római Katolikus Templomunk tető- és homlokzata 2000-ben került felújításra.


Látnivaló története:

Visonta plébániájának első említése a 14. század elejéről származik: az oklevél a vörösmarti, pálosoknak adományozott birtokokról intézkedik. Közvetve derül hát ki belőle, hogy 1304-ben Visontának már kellett, hogy legyen plébánosa és így plébániája is (magának a településnek az első említése három évtizeddel korábbi). A pálos birtokadomány léte azt is érzékelteti, hogy a több ágra szakadt hajdani Aba-nemzetség nagy eltökéltséggel, nemzedékről nemzedékre gazdagította a Mátraalját. Az Aba nemzetségből származó Kompolthiak, egyik ága a XIV. században Visontán telepedett le, és fel is vették a Visontai nevet. Miután a családnak a XV. század elején magva szakadt, Visontát rokonaik, a közeli kisnánai várat is felépítő nánai Kompolthiak örökölték meg, akik még száz éven át birtokosai is maradtak.

A jelenleg látható visontai Szent Kereszt plébániatemplom többször átépített, középkori eredetű, egyhajós épület. A ma álló gótikus templomot a 14-15. században építhették. Akkor még az összképe gyökeresen eltérő lehetett, hiszen a mai megjelenést erősen meghatározza a déli oldalon később hozzáépített torony, a 19. század elején készült ablakok és boltozatok. Hiába hát a középkori eredet, nem ez a templom volt az 1304-ben említett plébánia.

Ezt a feltételezést igazolta a 2013 július végén a templom hajójában és szentélyében kezdett régészeti feltárás.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary visonta kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: