TÚRABÁZIS.hu

Református templom (Páty)

Látnivaló adatok:

Református templom (Páty) látnivaló fényképe
neve:
Református templom
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.51106 E18.82490 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Páty  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Iskola utca - Kossuth Lajos utca elágazás 
elérhetőség:
nyitvatartási időben 

Látnivaló bemutatása:

Stílusjegyek: késő barokk, 1783. Tornya 1800 körül épült. Berendezés: színes festett szószék és pad, rokokó, 18. sz. közepe.


Látnivaló története:

A település református egyháza már a 17. század elején fennállott. Papjai névsorát 1640-ig tudta visszavezetni. Sajnos e nyilvántartás a a 19. század közepén tűzeset következtében megsemmisült.

Az egyház regrégibb fölszerelési tárgya egy 1668-ban készült komáromi kehely, míg anyakönyve 1734-tõl ismert. A vonatkozó szakirodalmak alapján (Pest megye műemlékei Budapest 1958. T. 603. p.) feltételezhető, hogy a településnek már a 17. század elején lehetett kőből és téglából épült, festett táblás mennyezetű templomépülete. Valószínû, hogy e templomépület leromlott állaga indokolta az 1775. november 20-án kelt királyi rendeletet, amely a többségben lévő reformátusoknak ítélte a katolikus templom épületét. A helyi gyülekezet azonban új templom építését határozta el. A szájhagyomány szerint küldöttség utazott a kancellárhoz engedélyért. Amikor az elöljáróság anyagi okokra hivatkozva próbálta meghiúsítani az építési tervet, a küldöttek egy kalap összegyűjtött aranyat öntöttek az asztalra, bizonyítva, hogy az építkezés várható költsége együtt van. Az engedélyt megkapták, és az építendõ templomhoz - költségvetéssel együtt - három terv is készült. (Mindhárom az Országos Levéltárba került) A tervek közül a Hacker komarói ácsmester és tervezõ által aláírt azonosítható leginkább a mai épülettel. Az építkezés 1783-ra fejezõdhetett be. A torony 1802-ben egy villám csapás után kapott csak réz borítást. Az egyszerű, későbarokk templom monumentalitásával ma is meghatározza a faluképet.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary páty kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: