TÚRABÁZIS.hu

Irma-pusztai halastavak

Látnivaló adatok:

Irma-pusztai halastavak  látnivaló fényképének a helye
neve:
Irma-pusztai halastavak
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.77711 E17.74080 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Balatonlelle (Somogy megye)  településtől 1 km-re
hely címe:
Balatonlelle, Irma-puszta külterület 

Látnivaló bemutatása:

Balatonlellétől DK-re található a 12 egységből álló Irma-pusztai halastórendszer. A gazdag madárvilág miatt is érdemes ellátogatni erre a helyre. Kellemes, egészséges környezetben, csendes, kulturált pihenést kínál a horgásztó és környezete.

A víz állandóan mozgásban van a folyamatos vízutánpótlásnak köszönhetően. Az irmapusztai tavak a Balatoni Halászati Rt. halastavai, közülük egy azonban 1994-ben a halászok és horgászok közötti barátság szimbolikus jelenként horgászati státust kapott. Azóta - a víz kezelői jogára alakult - horgászegyesület évről évre bérli, s az eltelt hat év alatt kiváló horgászvízzé fejlesztette a néhai halastavat. Valamikor a Balaton öntésterülete volt, igazi berek, tőzeges altalajjal. A tőzeg nyomai ma is megfigyelhetőek, hiszen a feneket ún. tőzegkorpa borítja, melyet részben a halak már "feldolgoztak", részben az önmagától felaprózódó elpusztult növényzet hoz létre. Hínár nincs, akadó is kevés. A nádas azonban kiterjedt, vastag, szinte teljes kerületén uralja a partot. Mélysége a legtöbb helyen, mint egy halastóé: egy, másfél méter körüli. Mélyebb részek: a csónakkikötő előtti (kb. 50 méterre) gödör (egy régen lepusztult tőzegsziget nyoma), és gát előtt húzódó hosszú árok: a valamikori halágy (a gát előtt 5-8 méterre) húzódik.


Lánivaló megközelítése:

Széchenyi utca végétől kb. 1,5 km. jelzetlen földúton.

 

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary balatonlelle somogy som. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: