TÚRABÁZIS.hu

Somogyvár-Kupavár Nemzeti Történelmi Emlékhely

Látnivaló adatok:


Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.59388 E17.63829 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Somogyvár (Somogy megye)  településtől 0.3 km-re
hely címe:
Somogyvár, Kupa Vezér utca végén 
elérhetőség:
nyitvatartási időben (április 1. és október 31. között: hétfő kivételével minden nap 9.00-19.00)

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36-20/4001-344 
kapcsolattartó neve:
Balázs Jutka 
kapcsolattartó telefonszáma:
+36-20/4001-344 

Látnivaló bemutatása:

Szent László királynak köszönhetjük, hogy az általa alapított (1091) – romjaiban is lenyűgöző – bencés apátság fénykorában a francia–magyar kultúra páratlan ötvözete lehetett. A király a franciaországi Saint-Gilles-i apátság szerzeteseit hívta ide.

Somogyváron a középkor jelentős kultikus és kulturális központja alakult ki, s az 1220-as évektől már a vármegye okiratainak első letéteményese is volt. A környék lakói szőlőműves hospesek, akik virágzó gazdálkodást valósítottak meg. A városiak a településen keresztülvezető hadiutat használva élénk kereskedelmet folytattak, az itteni bor Fehérvárra, Budára és Szegedre is eljutott. Az összeköttetést segítette a nemzetközi zarándokforgalom, emellett az apátság bencés szerzeteseinek közvetlen kapcsolata a Földközi-tenger melléki Saint-Gilles-i apátsággal.

A magyar és az európai szellem találkozásának köszönhetően ötszáz éven át Somogyvár az országrész szellemi - közigazgatási központja volt. A levert Koppány vezér ma élő utódai büszkék arra, hogy a szülőfalujuk egykor – nemes egyszerűséggel mondva – Somogyország közepének számított. A Szent István és Szent László korából örökölt országos politika Somogyvárt – mai fogalmaink szerint fél országrészt irányító – megyeközponttá tette. Méltán lett a feltárt rom – Pusztaszer és Mohács után – nemzetünk harmadik történelmi emlékhelye.

1972-ben kezdték meg az apátság régészeti feltárását. A munkák közel két évtizedig tartottak. Az alapítás 900. évfordulóján, 1991-ben nyitották meg a romokat a látogatók előtt. 1983-tól történelmi emlékhely. 2013. június 28-i avatás óta Nemzeti Emlékhely.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary somogyvár somogy som. kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: