TÚRABÁZIS.hu

Badacsony tanösvény (Tapolca)

Látnivaló adatok:

Badacsony tanösvény (Tapolca) látnivaló fényképének a helye
neve:
Badacsony tanösvény
tipus:
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Tapolca  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

Magyar-angol nyelvű ismertető táblák, 4 km, angol és magyar nyelvű vezető füzet kapható

A kétnyelvű ismertető táblákkal ellátott tanösvény a vulkáni hegyek geológiai, botanikai, zoológiai és tájhasználati módját ismerteti. Utunk során tanulmányozhatjuk a bazalt formakincsét, az egykori bányafalakat. A feltáruló földtani látványosságok bemutatják az egykori földtörténeti események egy-egy pillanatát. A közel 4 km hosszú, önmagába visszatérő tanösvény megközelíthető a Badacsony-hegy déli oldalán, a Kisfaludy-ház felől. Indulóhely: A Badacsony déli oldalán, a Kisfaludy-háznál lévő autóparkolóból, ahol egy tájékoztató térkép ismerteti az állomások elhelyezését. A tanösvény nyomvonala megegyezik hazánk egyik legszebb panoráma turistaútjával, a körút hossza 4 km.

A P turistajelzésen, az ún. Kuruc körúton vannak a megállóhelyek, amelyeknek témái: a bazaltvulkánosság, a bazalthegy botanikája, zoológiája és tájhasználata (szőlőművelés). Kitűnő kirándulásvezető füzet ismerteti a tanösvény területének természetrajzát (kapható: a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságon - 8229 Csopak, Kossuth L. u. 16. www.bfnp.hu Tel: +36 87 555 291 - és a Nemzeti Park bemutatóhelyein.)

A bazaltbányászat leállításán sokan fáradoztak, a Badacsony megmentése a földtani természetvédelem kezdeti sikerei közé sorolható. A feketésszürke, tömör, kemény bazaltlávapadok kőzetanyaga bár nehezen faragható, mégis kedvelt terméskő. Tartóssága közismert. Falazóanyagként a környék lakossága a lemezekre szétesett pados bazalt, vagy a leomlott "orgonasípok" törmelékeit kedvelte, "fekete" házakat építettek belőle. Útburkoló kockakőnek, vasúti töltések anyagában a XX. század eleji építkezések hatalmas mennyiséget használtak fel, ennek megfelelően sérültek a Tapolcai-medence vulkáni hegyei. A bányászat 1903-ban kezdődött el, de tájromboló hatásuk miatt már a 20-as években követelni kezdték bezárásukat. Hosszú küzdelem után a Badacsonyon 1964-ben állították le a kőbányászatot.

A tanösvény egyik nevezetessége a Rózsa-kő, melyre a néphagyomány szerint fiatal pároknak érdemes ráülni, ezután egy esztendőn belül lakodalmukat is megülik.


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
7
tanösvény / Hossza:
4
tanösvény / Tematika:
Geológiai és botanikai tanösvény

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tapolca tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: