TÚRABÁZIS.hu

Lóczy Lajos (Gejzír) tanösvény (Tihany)

Látnivaló adatok:

Lóczy Lajos (Gejzír) tanösvény (Tihany) látnivaló fényképének a helye
neve:
Lóczy Lajos (Gejzír) tanösvény
tipus:
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.92046 E17.85398 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Tihany  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Apáti templom és Tihany hajóállomás között vezető 11 km-es út 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Az ország első, természetvédelmi bemutató céllal létesített tanösvénye. A szigetet keresztül-kasul behálózó turistautak között egységesen P+-vel jelölt útvonal mintegy 13 km hosszú. A tihanyi hajóállomástól az apáti templomromig tehetünk felfedező utat. A tanösvény névadója a környék neves szülötte, a földtudományok művelője volt a XX. század elején.


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
7
tanösvény / Állomások:
 • Indító térkép: Tihany, hajóállomás.
 • Ciprián-forrás, a félsziget egyetlen forrása, rétegforrás. (A rétegforrás két vízzáró kőzetréteg között bukkan a felszínre.)
 • Barátlakások. Valószínűleg I. András királyunk felesége révén a Kijevi Nagyfejedelemségből érkezett szerzetesek vájták ki. A túrázóknak érdemes különböző, a Tihany-vulkán kitörésével és a törmelékanyag vizes közegben való leülepedésével kapcsolatos jelenségeit is megtekinteni. (Áramlási, eróziós csatornák, különböző kőzetanyagú vulkáni por, lapilli, bombabeágyazódások, rétegződések, keresztrétegzettség. Látható a vulkáni bombák torzító hatása az egykor képlékeny, puha üledékben.)
 • Óvár, melynek oldalában pihenőpadot találunk. Feljebb kapaszkodva kiváló a rálátás s félsziget területére, a nyugati oldalon sorakozó tanúhegyekre: Csúcs-hegy, Nyereg-hegy (utóvulkáni tevékenység őrizte meg kúpformájukat), valamint a feltételezések szerinti kitörési centrumokra: Belső-tó, Külső-tó, Rátai-csáva (Harmadik-tó).
 • Kiserdő-tető, Szélmarta sziklák.
 • Pillantás a Külső-tóra.
 • Belső-tó.
 • Aranyház, a legismertebb gejziritkúp, többszörösen összetett sziklaépítmény. (Gejziritkúp: utóvulkáni forma, kova- és mésztartalmú forróvizes iszap feltöréséből származó földtani alakzat. A félsziget legjellegzetesebbnek tartott formái, egyedülálló földtani értékei.) Számos turistaút kereszteződik itt.
 • Gejzírmező (Somos-kúp, Sajmeggyes-kúp).
 • Szarkádi-erdő: Természetvédelmi kutatóház (Tölgyerdő).
 • Csúcs-hegy, a félsziget legmagasabb pontja: 232 m, oldalában Sobri Jóska barlangja (forrásbarlang, melynek keletkezését egy magyarázótábla ismerteti, hidrokvarcit, kovás mészkő, gejzirit kőzet látható).
 • Nyereg-hegy: a Csúcs-hegyet az Apáti-heggyel összekötő keskeny, sziklás gerinc, ahonnan gyönyörű kilátás élvezhető. A hegygerinc a félsziget egyik legértékesebb földtani objektuma. Ezen a helyen az egykori növényzetet a forróvizes iszap megőrizte, s a hidrokvarcitban ősnövénymaradványokra leltek.
 • Apáti-hegy, Árpád-házi templom (Sajkod közelében).
tanösvény / Hossza:
18

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tihany tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: