TÚRABÁZIS.hu

Salgó hegy-Eresztvény tanösvény

Látnivaló adatok:

Salgó hegy-Eresztvény tanösvény  látnivaló fényképének a helye
neve:
Salgó hegy-Eresztvény tanösvény
tipus:
jelentőség (1-6):
5.Helyi települési jelentősebb jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N48.15486 E19.85150 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Somoskőújfalu (Nógrád megye)  településtől 1.3 km-re
 
Salgótarján (Nógrád megye)  településtől 1.4 km-re
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Az interaktív, ismeretterjesztő tanösvény a környék természeti és történelmi értékeit mutatja be a turistáknak, különösen a fiatalabb korosztálynak címezve az információkat. Ezen az útvonalon kilenc, fedeles információs tábla mesél arról a területről, ahol éppen tartózkodunk utunk során.

A Salgóbánya melletti Sasok rétjéig az erdei tornapályával közös nyomvonalon vezet a tanösvény, melynek állomásain gimnasztikai és erősítő gyakorlatokat végezhetnek a vállalkozó szellemű turisták! Az erdei tornapálya útvonala Eresztvényből, a Fenyves Büfé és a Madárpark közötti területről indul. A Várberek-patak völgyét követve érinti a Szénbányászati Emléktárót, a Salgó vára alatti tisztást, ahol padok, tűzrakóhely és egy esőbeálló is található. Innen a salgói várhegy északi oldalán északkelet-délnyugati irányban futó erdei úton halad tovább, majd a sárga kereszttel jelzett turistaúton vezet északnyugat-délkeleti irányban Salgó várától délre, egészen a Salgó-nyeregig, a Salgó vára alatt található tisztásig. A tornapálya 10 állomásból áll.

A Sasok rétjétől a Salgóbánya végén található parkolón keresztül vezet a Salgó-nyeregen át a salgói vár alá. Itt letérhetünk a pálya útvonaláról és megtekinthetjük a várat, majd visszatérve a várhoz vezető ösvény elejére, észak felé induljunk tovább a vár alól a piros „L” alakú jelzéssel ellátott turistaúton. Hamarosan egy tisztásra érkezünk, ahol padokat és egy esőbeállót találunk. Innen a jelzett turistaútról letérve a fenyves erdő felé vezet az utunk. A fenyvesből egy nagyobb tisztás közelében haladunk el, majd visszaérkezünk az eresztvényi Madárparkba.


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Hossza:
2
tanösvény / Tematika:
növény- és állattani, geológiai, tájképi, ipar- és

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary somoskőújfalu nógrád n. salgótarján nógrád n. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: