TÚRABÁZIS.hu

Vörös Homokkő tanösvény (Balatonalmádi)

Látnivaló adatok:

Vörös Homokkő tanösvény (Balatonalmádi) látnivaló fényképének a helye
neve:
Vörös Homokkő tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.02942 E18.01526 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Balatonalmádi  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Balatonalmádi, Városház tér 

Látnivaló bemutatása:

A tanösvény (kb. 6 km hosszú körút) bejárását legkönnyebben a Balatoni Kéktúra útvonalát keresztező szakaszon, a balatonalmádi vasútállomás közelében kezdhetjük el, s mivel kilátóhoz vezet, jelzése KA (kék háromszög).


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások:
  • Városház tér, indító térképpel.
  • Az egykori Zsák vendéglő vörös homokkőből faragott oszlopai.
  • Bányapark. Az egykori vöröskőbányát 2002-ben parkosították, pihenő- és oktatóhelyként hasznosították: információs táblák, kőzetgyűjtőhely, padok, asztalok és kilátóhely fogadják a látogatókat. A vöröskőbányászatot bemutató és a Balaton keletkezéséről szóló információkat találunk itt.
  • Óvári-messzelátó (előzőleg Wesselényi-kilátó). A három megyére terjedő szép kilátás mellett a 250 millió éves permi vörös homokkő és a település történetéről nyújtanak ismereteket a kihelyezett táblák.
  • A megszüntetett Alsóőrs-Veszprém vasútvonalnak állít emléket a vörös homokkőből készült boltíves felüljárón álló régi gőzmozdony. Innen a katolikus templom (Szent Jobb-kápolna) érintésével jutunk le az Öreg-parkba, majd a vasúti aluljárón át vissza a Városház térre. Az ösvény bemutatásában és gondozásában az önkormányzattal a Bauxitkutató Természetjáró SE is közreműködik.

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary balatonalmádi tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: