TÚRABÁZIS.hu

Vízfő-forrás (barlang) Tanösvény (Orfű)

Látnivaló adatok:

Vízfő-forrás (barlang) Tanösvény (Orfű) látnivaló fényképének a helye
neve:
Vízfő-forrás (barlang) Tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Orfű  (Baranya megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

A Mecsek legújabb tanösvénye az orfűi Vízfő-forrás barlangja környékén készült el. A négy táblából álló tanösvény a vízimalom működését, a barlangot, a barlangi ivóvíz hasznosítási problémáit, valamint a forrás és az égerláp élővilágát ismerteti meg a kirándulókkal.

Egy rövid, kellemes sétára invitáljuk Önöket, amely során tanösvényünk segítségével megismerhetik a Vízfő-barlanghoz és forráshoz kötődő természeti és kulturális értékeket. Az ember évszázadok óta jelen van e tájban, de egészen a mostani időkig sikerült harmóniában élnie a természettel. E sikeres együttélést talán legjobban a vizimalmok léte bizonyítja. Szerencsére a mai üzemeltetők is a bölcs hasznosítás elvét vallják, így a közelmúltban felújított malom-árok segítségével visszaforgathatjuk az idő (malom)kerekét és megcsodálhatjuk a vizimalmok egykorvolt működését. A tanösvény első állomása ezt mutatja be. A "T" betű követésével, szinte végig a malom-árok mellett haladva rövidesen elérkezünk a második állomáshoz, amely a már említett Vízfő-barlangot és forrást ismerteti meg az érdeklődőkkel. Itt nyílik kiváló alkalom a lepihenésre, étkezésre. Átkelve a malom-árkon és a patakon egy nyíltabb területen tanulmányozhatjuk a harmadik állomás témáit: a füves és vizes élőhely-típust. A réten átvezető úton haladva, majd a falu előtt visszakanyarodva a malom felé érjük el az utolsó, negyedik állomást, amely a védett égeres láperdőt mutatja be.


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
4
tanösvény / Állomások:
  • Malommúzeum
  • Vízfő-barlang és forrás
  • Füves élőhely - forrás (Barlangkutatók forrása)
  • Égerliget-égeres láperdő - Vízfő-patak

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary orfű tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: