TÚRABÁZIS.hu

Bazaltorgonák Tanösvény (Raposka)

Látnivaló adatok:

Bazaltorgonák Tanösvény (Raposka) látnivaló fényképének a helye
neve:
Bazaltorgonák Tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Raposka  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

A tanösvény indítóhelyén, a hegy oldalában jókora "seb" tátong. A balatoni bazaltbányászat a múlt században "végigpusztított" a Balaton-part északnyugati felén. Ám az esztétikailag zavaró látványt nyújtó bányafal értékes geológiai információkat tartalmaz, oktatási helyszínként roppant tanulságos. Látjuk a tűzhányó belsejét, működésének termékeit, melyek között hatalmasabb bombákat fedezhetünk fel, mint amilyet a jelenleg is működő Etne hány ki magából. A Szent György-hegy orgonasípokat mintázó pompás sziklacsoportja bástyaszerűen meredezik az égbolt felé, messziről hívogatja a túrázókat. A bazaltoszlopok aljában húzódó hegylábi törmeléklejtő, mint egy különleges szőnyeg teríti be a hegy alját (lábát) a fagy hatására felaprózódott, gravitációs úton összehalmozódott bazaltzúzalékkal. Fantasztikus, holdbéli hangulata van e sajátos szőnyegnek, életnek nyoma alig van, csupán néhány zuzmó tengődik a kőzettörmelék felszínén. A bazalthegyek nemcsak geológiai értékek, festői tájkép részei, hanem számos ritka növény- és állatfaj élőhelyei is. Napsütötte szikláin virít a cselling-páfrány hazánkban egyedülálló csoportja, együtt a pikkelyharaszttal és a Lumnitzer-szegfűvel. A lisztes berkenye több, a helyhet kötődő változata is megkapaszkodik a sziklák repedéseiben. A hegyen, fenn a sziklákon és az erdőben fészkel a ritka holló, vörös vércse, kövirigó.


Lánivaló megközelítése:

Megközelíthető a Tapolcát Raposkával összekötő útszakaszról. A Szent György-hegyen húzódik, hossza közel 4 km. Szükség szerint kiépített körút, amely közel 200 méteres szintkülönbséggel járható be. Indulóhelye: az egykori bazaltbánya udvara. A tanösvény néhol összefonódik az Országos Kéktúra útvonalával is.

 

Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
7
tanösvény / Állomások:
  • Indító rétkép, köszöntő
  • Növényvilág, védett, őshonos és betelepített fajok a hegyen
  • Jégbarlang (Sárkány-barlang)
  • Bazaltorgonák
  • Tájhasználat, legeltetés
  • Kilátópont, panorámakép
  • Állatvilág, a hegy védett és nem védett fajai
tanösvény / Hossza:
4
tanösvény / Megnyitás éve:
2002

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary raposka tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: