TÚRABÁZIS.hu

Hegyestű geológiai bemutatóhely

Látnivaló adatok:

Hegyestű geológiai bemutatóhely  látnivaló fényképe
neve:
Hegyestű geológiai bemutatóhely
jelentőség (1-6):
2.Országos jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.88936 E17.64819 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Monoszló (Veszprém megye)  településtől 1.4 km-re
 
Zánka (Veszprém megye)  településtől 2 km-re
 
Köveskál (Veszprém megye)  településtől 2.8 km-re
elérhetőség:
nyitvatartási időben (április 15-től október 31-ig)

Látnivaló bemutatása:

Hegyestű bazaltkúpjánál csodálatos tájképen figyelhetjük meg a Balaton-felvidék jellegzetes tájrészleteit, a természet és ember együttélésének tipikus képét. Az egykori bazaltbánya épületében létrehozott kiállítás emléket állít a kőbányászatnak, bemutatja a Balaon-felvidék és a Dunántúl geológiai felépítését, jellemző kőzeteit, ásványait.

A felhagyott bánya épületeiben megtekinthető a Balaton-felvidéki Nemzeti Park területén található földtani képződmények gyűjteménye, a térség földtörténeti ismertetése, a Hegyes-tű vulkán működésének rajzos modellje, a kézi fejtésű kiskockakő bányászati emlékei. Faliképeken a Balaton-felvidéki hegyek közel 400 millió évének történéseit, rajzos jelekké formált földtani eseményeit lehet követni, földtani időegységekre bontva, a legidősebb, sötétszürke agyagpala képződésétől a tűzhányók kitörésein át az ember megjelenéséig.

A szabadtéren elhelyezett hatalmas kőtömbök a környék kőfejtőinek termékeiről nyújtanak tapinthatóan érzékletes benyomást. A hegy belseje a kőbányászat során feltárult, s a közel 50 m magas bányafal a fiatal, alig 4-6 millió éves tűzhányó titkait is felfedi. A vulkáni kürtőben megdermedt bazaltláva a kihűlés folytán sokszögletű, impozáns, függőleges oszlopokban maradt meg. A rakott szoknyára emlékeztető látvány hazánkban egyedülálló élményt nyújt. Sétánk során csodálatos panorámájú kilátásban is gyönyörködhetünk, ahol Somogyi Győző rajza segíti a tájékozódást.


Lánivaló megközelítése:

Megközelíthető a Zánka-Köveskál közötti útszakaszról elágazó monoszlói közútról, kiépített, erdei autóúton vagy gyalog 20 perces sétával. Zánkáról turistajelzések (S) segítségével.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary monoszló veszprém vesz. zánka veszprém vesz. köveskál veszprém vesz. kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: