TÚRABÁZIS.hu

Töreki Tavak Tanösvény (Siófok)

Látnivaló adatok:

Töreki Tavak Tanösvény (Siófok) látnivaló fényképének a helye
neve:
Töreki Tavak Tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Siófok  (Somogy megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

Töreki a Cinege patak medrében kialakított mesterségesen duzzasztott tavak mellett, egy gyönyörű természetvédelmi területen fekszik. A Cinege patak völgye utódja a Balaton kialakulása előtti időkből származó jellegzetes Dunántúli párhuzamos völgyekből álló vízhálózatnak. A völgyoldalakon és a völgytalpon megtalálható a Balaton felvidékről lehordott kvarc, vöröshomokkő és dolomitkavics. A jégkorszak után a patak és a Balaton üledékképző és felszínformáló hatásának köszönhetően számos földrajzi-ökológiai területtípus található. Így megtaláljuk a völgyben az erdős sztyeppi zónába tartozó erdő- és mezőtalajokat, az ártéri, lápi és réti ökológiai jellemzőket.

A terület állatvilága is rendkívül változatos, számos védett fajt is tartalmaz: Emlősök: vidra, vizicickány, vízipocok, róka; Madarak: kiskócsag, barna rétihéja, parti fecske, gyurgyalag, fekete harkály, függőcinke; Hüllők, kétéltűek: vizisikló, füge gyík, tarajos gőte, vöröshasú unka, erdei béka, mocsári béka, kacagó béka, kecskebéka; Ízeltlábúak: réti szöcskerák, gyászpók, ugrópókok, közönséges temetőbogár, kék futrinka, aranyos bábrabló. Néhány jellegzetes növényfaj, amely megtalálható a Cinege völgyben: Fák: mezei juhar, hegyi juhar, cserfa, kocsányos tölgy, fehér fűz, magas kőris, hársfa, szilfa; Cserjék: mogyoró, veresgyűrű som, galagonya, kökény, fekete bodza, csíkos kecskerágó, varjútövis, sóskaborbolya, fagyal; Lágyszárúak: békatutaj, mocsári nőszirom, mocsári zsurló, tőzegpáfrány, őszi kikerics, gyepes séd búza, franciaperje, tavaszi hérics, pusztai kutyatej.


Lánivaló megközelítése:

A tanösvény kezdete a 7-es főút 116 és 117 km szelvénye között, az AVANTI benzinkút mögött található.

 

Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások:
  • Cinege pihenő. A Cinegei pihenő a Cinege patak forrásától 200m-re található, megközelíthető a tanösvényen, illetve földúton autóval, kerékpárral, lóháton. A pihenőben szalonnasütő helyek, asztalok, fedett pihenő és toalett található. Tágas, füves területein nagyobb csoportok, vagy több kisebb baráti társaság és család is zavartalanul tudja eltölteni szabadidejét.
  • Cinege forrás
  • 250 éves erdei fenyő
  • Fecskepart. A Pannon idoszak üledékes talajra a jégkorszak hideg száraz éghajlatakor több méter vastag lösz rakódott le. A lösz rendkívül finom por, jellemzoje, hogy az erózió, vagy a bányászat hatására függoleges falban áll meg. Ilyen meredek falban fészkel a gyurgyalag és a vele gyakran közös telepet alkotó parti fecske.
  • Tóközi pihenő. A tóközi pihenő félúton található a 7-es főút és Töreki falu között. Fedett pihenő, szalonnasütő, játszótér és hatalmas füves terület található itt. Mivel kb.30 autó számára van parkolási lehetőség, kedvelt kirándulóhelye a környékbeli iskoláknak, óvodáknak, baráti társaságoknak, családoknak.
tanösvény / Hossza:
6

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary siófok tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: