TÚRABÁZIS.hu

Sóvirág (Sziki) tanösvény (Farmos)

Látnivaló adatok:

Sóvirág (Sziki) tanösvény (Farmos) látnivaló fényképének a helye
neve:
Sóvirág (Sziki) tanösvény
tipus:
jelentőség (1-6):
4.Környéki jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.35919 E19.84230 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Farmos  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Farmos, Rákóczi Ferenc utca 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Vidékünkön az első tanösvényként hozta létre a helyi önkormányzat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság közreműködésével még 1998-ban a híres farmosi szikes területek bemutatására. A magyarországi szikeseket a sókiválási szint talajfelszínhez viszonyított elhelyezkedése alapján két fő csoportba soroljuk. A Duna-Tisza közi és a Kisalföldi szoloncsákos szikesek esetében a sókiválás közvetlenül a talajfelszínen történik, míg az elsősorban a Tiszántúlra jellemző szolonyec szikesek esetében a sós réteg a felszín alatt 20-30 cm-rel helyezkedik el. Érdekes, hogy a Tápió-vidékén e két fő szikes típus - szinte egyedülálló módon - egymás mellett fordul elő.

Az ösvény a falu főutcájából nyílik egy beépítetlen teleksávon egy hatalmas fűzfa tövében. A kavicsokkal leszórt út hosszan kanyarog befelé a nádasok és bokros fák mentén, míg végül meglátjuk a táblákkal jelzett, vakszik foltoktól tarkálló bemutató ösvényt. A szikes területén a szikesedés különböző fázisait, jellemző formaképződményeit, valamint a jellemző növény- és állatfajokat ismertető táblák kerültek kihelyezésre.

A látszólagos élettelenség mögött gazdag és különleges élővilág bújik meg, amely csak az alaposabban vizsgálódó kirándulóknak fedi fel titkait. A táblákon feltüntetett növények közül néhány az évek elteltével más helyen vert gyökeret, de kis körültekintés után meglelhetjük őket a környező szikes buckákon. Mivel a szikes talajok főként esős időszakban rendkívül sérülékenyek, ne térjünk le a kavicsos ösvényről, mert az agyagos földbe süppedő lábnyomaink akár évekig is ott maradhatnak!

Az ösvényt végigjárva a bejáratnál lévő padoknál megpihenhetünk, esetleg a kijelölt tűzrakóhelyen szalonnát is süthetünk.


Lánivaló megközelítése:

Budapest-Újszász-Szolnok vonalon Farmos vasútállomásról a település központja felé vezető úton (Rákóczi u.) 300 méter megtétele után található a bejárat.

 

Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Hossza:
1
tanösvény / Megnyitás éve:
1998

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary farmos tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: