TÚRABÁZIS.hu

Nőszirom tanösvény (Tápiószentmárton)

Látnivaló adatok:

Nőszirom tanösvény (Tápiószentmárton) látnivaló fényképének a helye
neve:
Nőszirom tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Tápiószentmárton  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

A tanösvényt a Tápió Közalapítvány 2003-ban hozta létre azzal a céllal, hogy a Tápió-vidék homokbuckáinak és vizenyős rétjeinek élővilágát mutassa be egy rövid séta keretében. A terület érdekessége, hogy az egykori folyók hordalékkúpjainak homokhátságai és a Hajta-mocsár láprétjei egészen más élőhelyi feltételekkel közvetlenül egymás szomszédságában találhatóak. A tanösvény összesen 6 állomást tartalmaz, melyek az élőhelyek és a jellemző fajok leírása mellett a környező táj alakulásának történetét is röviden bemutatják. Az útvonal térképét az első tablón láthatjuk, valamint az oszlopokra, fákra festett lila jelzés mutatja az irányt.

Miután a parkoló köszöntő tábláját elhagyjuk, az erdőbe érve egy rövid tájtörténeti állomás vár minket, melyben egykor itt élő, mai szemmel nézve meglepő állatfajok képeit is láthatjuk. Az első élőhelybemutató a homokbuckák közötti mélyedésben található homoki nyáras, mely a Duna-Tisza közi homokvidék jellemző képét idézi fel. Továbbhaladva egy fenyőültetvény képe tárul elénk, mely ugyan erdészeti telepítés eredménye, mégis az Alföldön nagyon gyakori élőhelytípus. A harmadik állomás a homokbuckák élővilágát mutatja be a magányos nyárfa tövében, különös tekintettel a gyepszint növényeire és lakóira. Utunk vége a dombról legyalogolva, a műút túloldalán lévő vizenyős rétek és bokorfüzesek területére vezet, mely a terület legértékesebb állomása. Májusban itt gyönyörködhetünk a szibériai és mocsári nőszirmok virágaiban, melyekről az ösvény a nevét kapta. A tanösvény vége egyben kiindulópontja a hosszabb időtartamú Hajta Természetismereti Túrának (8km), mely a Nagy-nádasba vezet egy izgalmas kirándulásra.

Kísérőfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 19/G. Tel: 29-640-061, e-mail:kozalap@tapiovidek.hu


Lánivaló megközelítése:

Nagykátáról a 311-es közúton Farmos felé haladva Göbölyjárás belterületén, a tápiószentmártoni bekötőúttól 300 m-re. Vasúton a Bp.-Újszász-Szolnok vasútvonalon Tápiószentmárton megállónál leszállva, kb 1,3 km gyaloglással Farmos felé a közút mellett.

 

Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
6
tanösvény / Hossza:
1
tanösvény / Megnyitás éve:
2003

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tápiószentmárton tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: