TÚRABÁZIS.hu

Hajta Természetismereti Túra

Látnivaló adatok:

Hajta Természetismereti Túra  látnivaló fényképének a helye
neve:
Hajta Természetismereti Túra
tipus:
jelentőség (1-6):
3.Regionális jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.36386 E19.80715 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Farmos (Pest megye)  településtől 2.1 km-re
 
Tápiószentmárton (Pest megye)  településtől 2.8 km-re
 
Nagykáta (Pest megye)  településtől 5.2 km-re
hely címe:
külterület, Göböljárás 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

Ez a túraútvonal nem része az országosan jelzett útvonalhálózatnak, hanem inkább egy hosszabb tanösvénynek mondható, melynek állomásait a tablók helyett számozott oszlopok jelölik. Az út mentén látható élőhelyekről a túrához tartozó kísérőfüzetben találhatunk leírásokat.

A túra a Nőszirom tanösvény utolsó tablójától indul, lefelé a rekettyefűz bokrok irányába. A nádason pallók vezetnek át, mivel kora tavasszal a láprét több helyen vízben áll. Majd a vasúti töltés mellett a kosboroktól tarkálló mocsárréten a vasúti átkelő felé vezet az út. A töltésen túl a földutat kell követnünk, át a kőhídon a Hajta Bíbicfészki-ágáig, ahol az első állomás a kisvízfolyást jelöli.

Az útvonalon továbbhaladva megművelt szántók mellett visz utunk egészen a madármegfigyelő toronyig, melyből kitűnő panoráma nyílik a Nagy-nádas madárparadicsomára. (Távcsövet vigyünk magunkkal!) Az ösvény az egykori víztározó töltésén vezet tovább, egészen a vadászház közelében fehérlő szikesekig, melyeket tavasszal a kamillatenger illatfelhője borít. Érdemes itt kicsit elidőzni és alaposabban szemügyre venni a szikesek terepasztalát és apró növénykéit is. A szikesek élővilágáról a közeli Sziki tanösvény tábláin további hasznos információkat olvashatunk, ha teszünk egy rövid kitérőt Farmos felé. Amennyiben mégis a töltésen folytatjuk utunkat, az útjelző oszlopokat követve a régi nádfeldolgozó telep felé kell vennünk az irányt. A gátőrháznál a hídon és a vasúti töltésen átkelve a zárt homokpusztagyepek földjére érkezünk, melyek tavaszi virágtakaróján lepkék százai táncolnak a melegben. Megkereshetjük az illatos kakukkfüvet, és zsályákat, a sárgálló héricseket, vagy a bíborvirágú magyar szegfüvet is. A 311-es műút túloldalán az út a fenyőerdőkön és akácosokon keresztül visz vissza egészen a Nőszirom tanösvény parkolójába, a túra végállomására.

Kísérőfüzet kapható: Tápió Közalapítvány, 2760 Nagykáta, Dózsa Gy. u. 19/G. Tel: 29-640-061, e-mail:kozalap@tapiovidek.hu


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Hossza:
8

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary farmos pest pest tápiószentmárton pest pest nagykáta pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: