TÚRABÁZIS.hu

Fehér gólya tanösvény (Tápiószele)

Látnivaló adatok:

Fehér gólya tanösvény (Tápiószele) látnivaló fényképének a helye
neve:
Fehér gólya tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Tápiószele  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

A tanösvényt széles társadalmi összefogással hozták létre a falu polgárai a WWF Magyarország 1999-ben elindított "Kisvizek védelme" című programjának keretében. A 8 megállóhelyet tartalmazó útvonal a Tápió-patak jobb partján halad a Néprajzi Háztól egészen a helyi horgásztóig. Az állomásokat számozott faoszlopok jelzik a patak mentén, melyekhez az ismereteket a kísérőfüzet tartalmazza. Emellett a Néprajzi Ház udvarában még 4 színes tabló is található, melyek kiegészítik a füzet információ tartalmát.

A tanösvény célja a kisvízfolyások és a vizes területekhez kapcsolódó élővilág bemutatása a Tápió adottságaira fókuszálva.

Az első állomás a névadó fehér gólyáról szól, mely évek óta rendszeresen visszatérő lakója a villanyoszlop tetején lévő fészeknek. Majd a kövesút mellett a hídnál jobbra fordulva elindulhatunk a patak partján Tápiógyörgye irányába. Útközben az egyes állomásokon nyomon követhetjük a folyó felszínalakító munkáját, megismerhetjük a patak lakóit, a vízparti növényzetet, és rövid betekintést nyerhetünk a környező táj változásának történetébe is. A füzet emellett bemutatja a környező nádasokban és bokrokban fészkelő, valamint a szántók fölött körző leggyakoribb madarakat is. A tanösvény mellett érdemes időt szentelni a Néprajzi Ház épületeinek megtekintésére is. A hagyományosan háromosztatú parasztházban az egykori szelei lakóház bútorait és használati tárgyait, a melléképületben pedig egy korabeli kovácsműhely berendezéseit és szerszámait láthatjuk.


Lánivaló megközelítése:

Megközelítés: Tápiószelén a 311-es közúton Cegléd felé haladva a Tápió-híd után 50 m-re, balra található a Néprajzi Ház, a kiindulási állomás.

 

Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
8
tanösvény / Hossza:
2
tanösvény / Megnyitás éve:
1999
tanösvény / Tematika:
vízes élővilág a Tápió mentén

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary tápiószele tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: