TÚRABÁZIS.hu

Csóványosi kilátó

Látnivaló adatok:

Csóványosi kilátó  látnivaló fényképe
neve:
Csóványosi kilátó
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.94910 E18.94828 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Diósjenő (Nógrád megye)  településtől 5.7 km-re
 
Kemence (Pest megye)  településtől 6.8 km-re
 
Kóspallag (Pest megye)  településtől 8.4 km-re
hely címe:
külterület 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A kilátó a Börzsöny és Nógrád megye legmagasabb pontján, a 938 m magas Csóványoson a geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre.

A toronyban eredetileg öt közbenső acél födém volt. Közlekedni hat, egyenként 12 betonacél fokból álló létrán lehetett. A kilátó alapját a geodéziai mérőtorony biztosítja. A meglévő építmény köré, annak a tájba illesztését is segítve, acél oszlopokon álló, négyszintes kilátó épült. Az acél tartószerkezet 26,12 méter magas. A legfelső szinten az úgynevezett emelőmagasság 22,61 méteres, tehát a közvetlen környezet talajszintjénél ennyivel áll magasabban a látogató. A kilátószintekre újonnan épített acél csigalépcső vezet. A lépcsőfokok száma 133.

A kilátó tetejéről a béri andezit-oszlopoktól Pilismaróton át a Nagybörzsönyig élvezhető a panoráma, jó időben a Magas-Tátra legmagasabb részeit is lehet látni a diósjenő közigazgatási (kül)területén fekvő kilátóból.

(www.ipolyerdo.hu)


Látnivaló története:

Az 1978-ban épült geodéziai mérőtorony átalakításával hozták létre 2014-ben.  

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary diósjenő nógrád n. kemence pest pest kóspallag pest pest kép fénykép fotó tbvanfoto tbcsakegykepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: