TÚRABÁZIS.hu

Theodora tanösvény (Kékkút)

Látnivaló adatok:

Theodora tanösvény (Kékkút) látnivaló fényképének a helye
neve:
Theodora tanösvény
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.85468 E17.56699 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Kékkút  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)

Látnivaló bemutatása:

A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban 2004 júliusában nyitották meg a 8 km hosszú, önmagába visszatérő nyomvonalú és ingyenesen látogatható Theodora Tanösvényt, amely a Káli-medence belsejének földtani, víztani, zoológiai és botanikai értékeit, mutatja be. A 15 állomást és egy kőzetbemutató kiállítást is tartalmazó, egész évben szabadon látogatható, tanösvény kialakítását - az országban egyedülálló módon - az üzleti szféra egyik szereplője, a Kékkúti Ásványvíz Rt. támogatta.

A Tanösvény állomásainál információs táblák segítenek, elmesélik a terület természeti értékeit és a hely hagyományos életét, természettudományos és helyenként kultúrtörténeti vonatkozású ismereteket is az orrunk alá dörgöl. Mosóház a vidéken például minden faluban volt. Ide hordták az asszonyok a ruhát sulykolni, mosni. És míg a télen-nyáron 18 fokos vízben súrolták a ruhát, kiteregették a falu szennyesét is. És bár a szóban forgó Mosóház szinte teljesen elpusztult, must újjáépítve várja az érdeklődőket, hogy a táj és a természet szépségei mellett a hajdani élet pillanataiba is betekinthessenek.

A Theodora Tanösvény ábráit, fényképeit és illusztrációit is magába foglaló táblákat a terület kiváló ismerői és kutatói - Gerstenkorn András geológus, Voith Petra hidrológus, Bauer Norbert botanikus, és Kenyeres Zoltán zoológus készítették. Ők nem csak nagytudású emberek, de lelkes megszállotjai is szakmájuknak, és hittel, szeretettel, meggyőződéssel mutatják meg bárkinek e csodálatos vidéket, aki erre jár.


Kategória függő jellemzők:

tanösvény / Állomások száma:
15
tanösvény / Hossza:
8
tanösvény / Megnyitás éve:
2004
tanösvény / Tematika:
Káli-medence földtan,víztan,zoológia,botanika

Ajánló:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary kékkút tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: