TÚRABÁZIS.hu

Folly Arborétum (Badacsonytomaj)

Látnivaló adatok:

Folly Arborétum (Badacsonytomaj) látnivaló fényképe
neve:
Folly Arborétum

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N46.80970 E17.54547 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Badacsonytomaj  (Veszprém megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
8257 Badacsonyörs, Kápolnavölgyi út 25. 
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
 

További információk:

március 15. - június 15. :
hétfő - csütörtök: 8.00-17.00
péntek - vasárnap: 8.00-18.00

június 15. - augusztus 20.:
hétfő - vasárnap: 8.00 - 19.00

augusztus 20. - november 3.:
hétfő - vasárnap: 8-17.00

november 4.- március 15. : látogatás előzetes bejelentkezés alapján
 

látnivaló a web-en, közösségi médiában:

Hivatalos weboldal:

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 70/3387377, +36 70/3374533 
hely e-mail címe:
folly.reka [kukacjel] follyarboretum.hu 
kapcsolattartó neve:
FOLLY Réka 
kapcsolattartó telefonszáma:
+36 70/338-7377 
kapcsolattartó e-mail:
folly.reka [kukacjel] follyarboretum.hu 

Látnivaló bemutatása:

Amikor az arborétumot szeretnénk bemutatni, mindig olyan szavak jutnak eszünkbe, mint a béke, nyugalom, madárcsicsergés, a kabócák zenéje… mindez méltóságteljes, bölcs örökzöldek ölelésében.

Dédnagyapánk ültette az első fákat, Nagyapánk dacolva a kommunizmussal tovább folytatta a munkát, aztán Édesapánk visszaszerezte az ellopott területeket és megnyitotta a nyilvánosság előtt a család féltve őrzött kincsét. Az ő nagyságukhoz igyekszünk felnőni most mi, a negyedik generáció. Szeretetük, hitük és kemény munkájuk ott van a fák között, s így mindez sokkal több számunkra, mint dendrológiai értelemben vett látványosság. Épp ebben rejlik különlegessége az ide látogatók számára is, akik azonnal érzik a különös atmoszférát.

Nem elégszünk meg azzal, hogy pusztán megőrizzük ezt a csodát – igyekszünk minden erőnkkel azon fáradozni, hogy fejlődjön, egyre szebb legyen. Igaz mindez az arborétum szerves részeként működő borászatra is, mely szintén nagy múltra tekint vissza. Már a XIX. század végétől foglalkozott családunk szőlőtermesztéssel és borkészítéssel – ebbe a tradícióba igyekszünk mi most friss lendületet vinni.

Nehéz a nyelv eszközeivel pontosan kifejezni, hogy milyen is az, amikor egy pohár borral a kezünkben a százéves fák alatt nézzük a csillogó Balatont. De itt talán nem is a pontos leírás a cél. Aki ellátogat hozzánk, megérti majd, hogy mire kerestük a szavakat a bemutatkozó oldalon.


Látnivaló története:

Dédnagyapánk, dr. Folly Gyula (1867-1915) pécsi orvos volt az, aki elsőként az 1900-as évek elején a hegyoldalba, az egykori cseres-kocsánytalan tölgyes állomány helyére egzótákat ültetett. A terület, amelyen a telepítést megkezdte, mindegy 0,4 hektár, amely ma is a gyűjtemény magját képezi (XI. a. parcella – Öreg-arborétum). Olyan fajokat igyekezett összegyűjteni, amelyek jól hasznosítják a Balaton helyi mérséklő klímáját, és jól tűrik a szárazságot is. Esősorban a mediterrán származású és más világrészek hasonló adottságú területeinek növényeit ültette. Felvette a kapcsolatot külföldi, főleg nyugat-európai faiskolákkal (Barbier et Co, Hesse, Orleans, Rovelli, Pallanza, Weaner, Veicht and Son, London-Chelsea), amelyek a kiválasztott anyagot több éven át előnevelve, kosarakban szállították. Mintegy 100 növény telepítése során 60 m3 követ termeltek ki a kézzel ásott ültetőgödrökből. A növények ültetéséhez szükséges vizet a Balatonból faedényekben szállították fel szamárháton. A telepítéseket kerttervezési elképzelés nem előzte meg. Mivel hazánkban ismeretlen fajokat telepített, nem ismerte azok nálunk várható méreteit, így az Öreg-arborétum jelenleg helyenként sűrű, s tisztás foltok pedig ott találhatók, ahol a növények az elmúlt aszályos időszakban kipusztultak. Az alapító halála és az első világháború megakasztotta a telepítés lendületét. A két világháború közötti időszakban gyakorlatilag teljesen szünetelt az arborétum fejlesztése. Ezalatt a család – az édesapa iránti tiszteletből – igyekezett a kis arborétumot fenntartani. Szerencsére a második világháború alatt nem érte nagyobb károsodás a kertet.

1950-ben a családi birtok egy része állami tulajdonba és a Badacsonyi Állami Gazdaság kezelésébe került. Majd 1953-ban újra megkezdte az egzóták telepítését az alapító fia, nagyapánk, dr. Folly Gyula (1911-1979) közgazdász. Először az arborétumban található lakóház előkertjét, környékét ültette be. Majd fokozatosan észak felé haladva, a többi teraszra is került növényanyag. A növények életfeltételei közül a megfelelő mennyiségű csapadék hiányzott a legjobban. Nem sokkal ezután történt az Öreg-arborétum mellett 1964-ben az atlasz cédrus állományszerű telepítése (XI. b. parcella) és 1970-ben a valódi európai ciprusok ültetése (VI., IX parcella, díszfaiskola).

A Badacsonyi Állami Gazdaság több parcellát adott át a gyűjteményes kert bővítésére, amelyeken a szőlőt már régebben kivágták. Az átvett szőlőterületeken a telepítő munkát már az unoka, édesapánk, Folly Gyula (1943-2011) agrármérnök végezte. 1977-ben díszfaiskolát létesített a lakóház bejáratával szemben, amelynek bevételéből biztosította az arborétum egyre növekvő fenntartási költségeit. Természetesen a gyűjteményes kert idősebb részén is végzett további ültetéseket. 1981-ben nyugat-európai gyűjtőútjáról mintegy száz „új” növényfajt, illetve fajtát hozott, amelynek jelentős része a felső teraszra (X. parcella) került. Munkásságát dicséri az Öreg-arborétum alatti volt parlag (XII. parcella) beültetése is. Az 1980-as évek közepe táján az arborétum területét állami támogatással bekerítették, ezzel megakadályozva a vadkárosítást és a lopásokat. A kárpótlást követően az államosított területeket édesapánk visszavásárolta, így az egész terület a Folly család tulajdonába került.

2010 óta mi, a negyedik generáció – dr. Folly Réka és Folly Judit - is bekapcsolódtunk a munkálatokba. Az arborétum és a borászat fejlesztésével folytatjuk a több mint egy évszázados családi hagyományt.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary badacsonytomaj kép fénykép fotó tbvanfoto tbtobbkepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: