TÚRABÁZIS.hu

Soroksári Botanikus Kert (Budapest XXIII. kerület)

Látnivaló adatok:

Soroksári Botanikus Kert (Budapest XXIII. kerület) látnivaló fényképe
neve:
Soroksári Botanikus Kert

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.4002 E19.15209 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budapest XXIII. kerület  (Budapest főváros) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Budapest, XXIII. (Soroksár) Péteri-major 
elérhetőség:
nyitvatartási időben (H-P: 8-16; Szo: 9-16)

látnivaló a web-en, közösségi médiában:

Hivatalos weboldal:

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely telefonszáma:
+36 1/287 2432 
hely e-mail címe:
info [kukacjel] sorbotkert.hu 
kapcsolattartó neve:
Kertvezető: Dr. Barabás Sándor 

Látnivaló bemutatása:

A 2013-ban 50 éves Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. A 60 hektáros területe a Budapesti Corvinus Egyetem Növénytani Tanszékének részeként működik. Célja elsősorban a leendő kertészmérnökök, tájépítő és környezetgazdász egyetemi hallgatók oktatása, de emellett helyet ad növénytani kutatásoknak illetve a közművelődés javára is biztosítja a kert látogathatóságát.


Lánivaló megközelítése:

A Soroksári Botanikus Kert megközelíthető a 166-os autóbusszal Budapest Pestszenterzsébet Városközpontból vagy Pestszentimre Dózsa György úttól. Személygépkocsival a Soroksári út — Soroksár, Hősök tere — Templom utca — Vecsési út útvonalon, valamint az M0-ás autópálya felől.

 

Látnivaló története:

A Soroksári Botanikus Kert létesítését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Tanácsa 1962-ben határozta el. Célja a növénytani gyakorlati oktatás fejlesztése volt, elősegítve, hogy a leendő kertészmérnökök közvetlen kapcsolatba kerüljenek a növényekkel. A létrehozott élőgyűjtemények az oktatás mellett a botanikai kutatásokat szolgálják, de ma már egyre inkább előtérbe kerülnek az ismeretterjesztési, turisztikai feladatok is: a Soroksári Botanikus Kert egyre népszerűbb a tanulni és kirándulni vágyó, a természet értékei iránt érdeklődők körében.

A 60 ha-os Botanikus Kert Budapest XXIII. kerületében, a délpesti síkság szélén, Soroksár Péteri majorban található — alig 20 km-re a nyüzsgő nagyváros szívétől. Anonymus már a 13. században említi a „Surcusar” nevet, de a mai napig nem tisztázott, hogy helységnév volt-e, esetleg a Duna-ágat, vagy a mocsaras pusztát nevezték így. Annyi bizonyos, hogy a Kert területén már 4000 évvel ezelőtt is éltek emberek. A sziklakertek építési munkái során a kora bronzkorból származó leletek kerültek napvilágra: csontok, edénymaradványok, sőt egy fiatal férfi, teljesen ép csontváza is. Az 1700-as években gróf Grassalkovich Antal birtoka lett, aki a szorgalmas emberek hírében álló svábokat betelepítette Soroksárra.

A földeket az 1800-as évek közepétől felparcellázták. A soroksári parasztok megvásárolták a területet és rövidesen virágzó mezőgazdaságot alakították ki a könnyen megművelhető homoktalajon. Híres volt a korai burgonyatermesztés (a burgonyát konyhakészen, megmosva vitték piacra), malmaikban maguk őrölték a rozskenyérnek való lisztet és a „milimárik” naponta hordták a friss tejet a házakhoz.

Az 1940-es évek végén az államosítás során a felhagyott kertek helyére erdőt telepítettek. A Soroksári Botanikus Kertben a Budapesti Állami Erdőgazdaság által 1948–1952 között telepített gyenge minőségű feketefenyő, akác, nemes nyár, szürke nyár, vadkörte, fekete dió, kőris és kocsányos tölgy ültevényből 32 ha maradt fenn. A terület többi részén felhagyott gyümölcsös- és szőlőskertek, felégetett, mocsaras területek, csatornák, legelők voltak. Bár a már működő Egyetemi Tangazdaságnak köszönhetően víz és villany rendelkezésre állt a területen, a gyűjtemény létrehozását teljesen az alapoktól kellett elkezdeni.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest xxiii. kerület tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: