TÚRABÁZIS.hu

Alsóperei (Nádasdy) arborétum

Látnivaló adatok:

Alsóperei (Nádasdy) arborétum  látnivaló fényképe
neve:
Alsóperei (Nádasdy) arborétum

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.22658 E17.98316 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Olaszfalu (Veszprém megye)  településtől 6.3 km-re
hely címe:
Alsópere nevű külterület, Olaszfalutól légvonalban 5km dél-keletre 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A Keleti-Bakonyban nagy birtokokkal bíró Nádasdy család a táj szépsége és vadbősége miatt épített itt vadászkúriát és alakított ki angolparkot.

A park a magyarországi történelem, kultúra, tájgazdálkodás jeles emléke. Nádasdy Ferenc a XIX. század közepén a tisztásokkal tagolt bükkösbe dendrológiai értékeket telepített és tavat létesített. A területet erdők veszik körül, mintegy védve a parkot a klimatikus szélsőségektől, s még romantikusabb hátteret adnak a varázslatos együttesnek. A XX. század második felében nem funkcionált parkként a terület. Ezért sok értéke, érdekessége tönkrement.

Miután a VERGA ZRt. kezelésbe került a park, elsőként a korábban kiszáradt, vihartörött egyedeket távolították el, majd szépen kezelt gyepfelületeket létrehozva azokba megkezdték fiatal egyedek telepítésével a park felújítását. Ma is látható értékes egyedek a történelmi parkból: száz évesnél öregebb jegenyefenyők, hamisciprus, selyemfenyő, tiszafa, vörös levelű hegyi juhar, szomorú gyertyán, vérbükk, hikori dió, stb.. A parkban hangulatos pihenőhelyek vannak kiképezve. A hajdani angol kert mellett a fenntartó egy új arborétum alapjait rakja le folyamatosan idegen honos fafajok telepítésével.

2013. év őszén új 240 m2-es látogatóközpontot avattak, megújult a Nádasy arborétum és szabadtéri színpaddal és vadászkápolnával is gazdagodott a környék.

A látogatóközpontban olyan ritkaságokat tekinthetnek meg az érdeklődők, mint például hat, egészben preparált oroszlánt, két leopárdot, egy krokodilt és több vállmontázsos orrszarvút.


Lánivaló megközelítése:

Olaszfalutól közúton négy kilométerre dél-keletre helyezkedik el Felsőpere-puszta, melytől három kilométer Alsópere.

A Nádasdy-park gépkocsival közúton közelíthető meg egészen Alsóperéig, ahol a parkot bemutató térképes tábla és harangláb fogadja a látogatót.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary olaszfalu veszprém vesz. tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: