TÚRABÁZIS.hu

Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma/Zsámbéki Színházi és művészeti Bázis

Látnivaló adatok:

Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma/Zsámbéki Színházi és művészeti Bázis  látnivaló fényképe
neve:
Magyar Légvédelem Fegyvernemi Múzeuma/Zsámbéki Színházi és művészeti Bázis
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.55707 E18.70062 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Zsámbék (Pest megye)  településtől 3.6 km-re
hely címe:
Zsámbék, külterület 
elérhetőség:
nyitvatartási időben 
 

További információk:


Június 1 - szeptember 30-ig hétfő kivételével naponta 10-18 óráig. Október 1 - 23-ig szombat, vasárnap 10-17 óráig. A múzeum nyitvatartási napokon 10-18 óráig tart nyitva, az ettől eltérő időpontokat külön közöljük. Csoportokat a nyitvatartási időtől eltérő időpontban is fogadunk előzetes egyeztetés alapján.
Idegenvezetés előre egyeztetett időpontban.

 

látnivaló a web-en, közösségi médiában:

Hivatalos weboldal:

Személyes kapcsolat látnivalóhoz:

hely e-mail címe:
info [kukacjel] zsambekinfo.hu 

Lánivaló megközelítése:

Zsámbékot Bicske irányába elhagyva Szomor felé kanyarodva az út jobb oldalán található a Zsámbéki hegy. Ezen az úton, a Fejér-megye tábla után kb. 2 km-re található a Műemlék Rakétabázis bejáratához felvezető erősen kanyargós, keskeny aszfaltút.

 

Látnivaló története:

A múzeum a Zsámbéki-medence Idegenforgalmi Egyesület szervezésében a Honvédelmi Minisztérium, valamint a Hadtörténeti Intézet és Múzeum segítségével 2006. szep-tember 22-én nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A Magyarországon elsőként megvalósuló speciális fegyvernemi múzeum a magyar légvédelem történetét mutatja be. A hajdani Zsámbéki Légvédelmi Rakétaosztály harcál-láspontjának területe teszi lehetővé a cseppet sem kisméretű légvédelmi berendezések bemutatását. A korábban szigorúan titkos katonai objektum a Budapest körüli légvé-delmi rendszer részét képezte. A 60-as évektől a 90-es évek végéig működő rendszer vegyes típusú légvédelmi rakétaosztályokból állt, melyek eszközei 500 m-től egészen 257 km hatótávolságig képesek lehettek volna ellenséges légi célok megsemmisítésére, magassági tartományuk pedig 20 m-től 40 km-ig terjed. A rendszerváltás, a Varsói-szerződés megszűnése és a NATO-hoz való csatlakozás szükségessé tette a magyar haderő átalakítását is. Az átszervezés 1990-2001-ig tartott. Ebben az időszakban osztályok szűntek meg, és sok eszközt vontak ki a hadrendből, melyeket a Múzeum létrehozása mentett meg az enyészettől.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary zsámbék pest pest tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanmegkozelites tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: