TÚRABÁZIS.hu

Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület

Látnivaló adatok:

Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület  látnivaló fényképe
neve:
Felsőrákosi-rétek természetvédelmi terület

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.49313 E19.19522 GPX
Megjelenítés térképeken:
elhelyezkedés:
A látnivaló külterületre esik. Közeli település(ek):
 
Budapest X. kerület (Budapest főváros)  településtől 0.7 km-re
hely címe:
külterület, X. és XVI. kerület határán a Keresztúri út/Túzok utca környéke 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

A terület Budapest X. kerület északi határán, a Rákosi-réteken található, amelyet délről a Keresztúri út és kisebb gyártelepek, északról pedig a XVI. kerület közigazgatási határa övez. A védett terület a Rákos-patak mentén fennmaradt lápi élőhelyeket, közöttük lápréteket és égerligeteket foglal magába, amelyek számos védett állat- és növényfajnak nyújtanak otthont. Kőbányán, Budapest mértani középpontjától mindössze 5 km-re található, de növény- és állatvilága csodálatos szépségében maradt meg. Sajnos a legfajgazdagabb kiszáradó láprétek kimaradtak a védelemből és szomorú látni az ott végbemenő feltöltést, amelyet a ritkább lokális fajok kipusztulása követett.


Látnivaló története:

A Rákos-patak Rákoskeresztúr utáni szakaszon egy körülbelül 4-5 km széles völgyben folyik. A szabályozása előtt itt hatalmas mocsarakat, tavakat alkotott és megszámlálhatatlan oldalágra ágazott szét. A mocsarak a patakot egészen a torkolatig kísérték. Egyébként a középkorban a patak egy úgynevezett fattyú Duna ágba torkolt, ami a mai Nagykörút helyén húzódott, és így határolva a pesti szigetet. A patak két oldalággal torkolt ebbe a Dunaágba. Később mikor ez az ág már kiszáradt, a mostani helyétől délebbre folyt a Dunába. (volt idő szak amikor a kiszáradt ágba vezették a patak vizét öntözési céllal, így a patak a mai Boráros térnél ömlött a Dunába.) A terület a középkorban tehát egy rendkívül változatos vízi világgal rendelkezett, több régi forrás megemlíti hogy teknősök, vízi madarak és halak éltek a területen. Mivel nem volt szabályozva így a területen gyakoriak voltak az áradások így a pataktól távolabbi területek is folyamatosan nedvesek maradtak jó alkalmat adva a kaszálásra. A XVII. században a város terjeszkedése miatt megindultak a szabályozási munkálatok a patak árterén. Megkezdődött a mocsarak lecsapolása. Ezzel egyidőben megindult a patak csatornázott mederbe terelése, illetve a töltések felépítése. A XIX században indult meg a Rákosi rétek lecsapolása. A terület a Városliget, Hungária körút, rákosi rendező pályaudvar, a Kerepesi út által körülzárt területen és közvetlen környezetükkel együtt elnyúlnak egészen a város határáig, valahová Pestújhely és Cinkota vidékéig. Ez a hatalmas terület (1522 ha) teljesen beépítetlen volt akkoriban. A város fejlő désének érdekében muszáj volt rendezni a területet. A munkálatok a teljes befejezése elhúzódott az 1930-as évekig. Ekkora már az immár csatornában folyó patak medrének betonozása is befejeződött. A szabályozás előtti ősi állapotból őrzött meg valamit a kb. 15 hektár nagyságú (ma már védett) terület. Ezért kell a jelenlegi helyzetét fenntartani, illetve javítani rajta.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budapest x. kerület budapest bp. kép fénykép fotó tbvanfoto tbcsakegykepvan gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbkulterulet külterület településen kívül távol mellett

Látnivaló megosztása: