TÚRABÁZIS.hu

Őszibarackos Madonna dombormű (Budaörs)

Látnivaló adatok:

Őszibarackos Madonna dombormű (Budaörs) látnivaló fényképe
neve:
Őszibarackos Madonna dombormű
jelentőség (1-6):
6.Helyi települési kevésbé jelentős jelentőségű látnivaló 

Látnivaló helye, elérhetősége:

GPS koordinátái (WGS-84):
N47.46183 E18.96883 GPX
Megjelenítés térképeken:
település:
Budaörs  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Bleyer Jakab Helytörténeti múzeum falán 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló története:

A Kertbarátok Egyesülete 2009. októberében, az akkor 125 éves Budaörsi Vasútállomáson fedezte fel, hogy az ott lévő klinkertéglás, vasúti raktárnak látszó romos épületen egy gyönyörű kis tondó, kerek dombormű van, ami a Madonnát ábrázolja a budaörsi nevezetességnek számító őszibarack koszorúval! Hasonló kép van a Budapest Belgrád rakparti Lenz házon, valamint ilyen lehetett a debreceni Lenz -féle borházon is, sőt ilyen díszíti a régi, budaörsi katolikus plébánia falát is.

Az épületről kiderült, hogy egy gyümölcs hűtőház, ami ipari műemlékvédelemre érdemes, elsősorban a híres budaörsi barackok tárolására szolgált. 1934-ben építtette Lenz József, hogy innen szállítsa külföldre a keresett magyar gyümölcsöket.

Lenz József 1897-ben született Budapesten és 1965-ben halt meg Bogotában. A két világháború között nem csak vagyona miatt volt híres, hanem a magyar termékek védelme, az ország gazdaságának fellendítése ügyében végzett lelkes küzdelme miatt is. Emellett jelentős volt a köz érdekében végzett munkássága is. Nyékládházán templomot építtetett, Debrecenben korszerű szolgálati lakásokat, ösztöndíjakkal támogatta a piarista diákokat. Bőkezű adományai mellett, cselédségének jóléti helyzete is példaszerű volt. Templomépítő tevékenységéért XI. Piusz pápától kitüntetést kapott. Öt gyermeke volt. Legidősebb fia huszonegy évesen, a második világháborúban a Don kanyarban hősi halált halt. Lánya Lenz Klára híres textilművész, állandó kiállítása van Nyékládházán. A háború végén családjával Venezuelába települt. 1965-ben Bogotában halt meg.

Debrecenben egy lakónegyed viseli a Lenc nevet, melyről eddig sokan (tévesen) úgy gondolták, hogy Lencz Gézáról, a református tudósról nevezték el.

Lenz József erős kötődését hazájához mutatja, hogy Dél-amerikai birtokán felépített gazdasági központot Nueva Debrecennek (Új-Debrecen) nevezte el, és olyan nevelést tudott adni gyerekeinek, hogy még a dédunoka is kiválóan megőrizte a magyarságát. Farkas Ákos András (Lenz József dédunokája) Venezuelából jött, hogy az ELTE történelemtudományi karán folytasson tanulmányokat magyar nyelven.

2012 decemberében a Matúz András szobrászművész által restaurált Őszibarackos Madonna a Heimatmuseum falára került elhelyezésre egy szép egyházi szertartás keretében, amit Varga János plébános úr celebrált.

 

Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budaörs tbnincsfoto gps koord koordináta gpskoordináta pozíció földrajzi hely hol van tbvankoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: