TÚRABÁZIS.hu

Zachara Lajos emlékkő (Budakeszi)

Látnivaló adatok:

Zachara Lajos emlékkő (Budakeszi) látnivaló fényképe
neve:
Zachara Lajos emlékkő
tipus:

Látnivaló helye, elérhetősége:

település:
Budakeszi  (Pest megye) (A látnivaló a település belterületén van)
hely címe:
Fő téri parkban 
elérhetőség:
szabad 

Látnivaló bemutatása:

2008. augusztus 19-én a Budakeszi Szépítő Egyesület Zachara Lajos emlékkövet állított fel a parkban.

Zachara Lajos elektrotechnikus, született: 1878. máj. 25. Teschenben (Szilézia); a kassai premontrei főgymnasium után az ottani állami felső ipariskolát végezte, majd a darmstadti és karlsruhei műegyetemeken elektrotechnikai kiképeztetést nyert. Tanulmányainak befejeztével a Ganz-féle villamossági r. t. budapesti vállalat szolgálatába lépett. E mellett munkatársa volt több szaklapnak. 1910-ben a kereskedelmi miniszterium támogatásával külföldön tanulmányozta az elektromosságnak a mezőgazdaságban való alkalmazását, nevezetesen az elektromos szántást, cséplést és terményszállítást. Tapasztalatairól a "Magyar Elektrotechnikai Egyesületben" és az "Országos Műszaki Egysületben" több előadásban beszámolt, mely előadások az "Elektrotechnika" 1912. 3-6. számaiban megjelentek.

1920-ban Elektromos Rt-t alakított Budakeszin. Ennek részvényeiből alakították ki az elektromos hálózatot Budakeszin. Ennek következményeként 1200 lakást villamosítottak és több kilométer járdát is építettek.

Ezt követően Zachara Lajos megszüntette a Budakeszi Fő utcában a csordák vonulását, majd díszbokrok, gesztenyefák ültetésével és az adományozók neveivel ellátott padok elhelyezésével kialakította a mai park ősét.


Ajánló:


()

KÉPEK:

Címke, #hashtag, keresési segítség:

tblatadatlap látnivaló látnivalók turisztikai attrakció túra turista turizmus ország magyarország hungary budakeszi tbnincsfoto tbnincskoordinata tbvanleiras tbbelterulet belterület településen belül

Látnivaló megosztása: